Головна Новини Суспільство медицина В Україні через кілька місяців хочуть показати прототип вакцини проти Covid-19
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні через кілька місяців хочуть показати прототип вакцини проти Covid-19

Стало відомо, як українські вчені розробляють вакцину проти коронавірусу

22 вересня 2020, 14:30
Поділіться публікацією:

В Україні займуться розробкою вакцини проти Covid-19, а прототипи можуть бути готові вже через два-чотири місяці. Про це розповів  "Вістям" академік-секретар відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

В Україні через кілька місяців хочуть показати прототип вакцини проти Covid-19

Так, гранти від Національного фонду досліджень на розробку вакцини отримали два інститути НАН. Львівський інститут біології клітини виграв близько 10 млн грн, а Інститут біохімії — 3 млн грн. Однак поки що фінансування виділено не було, говорить Комісаренко.

Працювати українські вчені зможуть, як тільки отримають гроші. У планах розробка відразу декількох прототипів вакцин. Зараз у світі є близько 170-180 прототипів вакцин, повідомив Комісаренко. З них близько 40 знаходяться на етапі клінічних випробувань, а дев'ять вже перейшли до завершальної стадії. Вакцини можуть містити у своєму складі ослаблені збудники хвороби, фрагмент ДНК, РНК, власне білки.

Як розповів Комісаренко, для створення прототипу вакцини потрібно два-чотири місяці. Після чого почнуть випробування. Цей етап складний і вимагає великих витрат, тому вчені не впевнені, чи зможе Україна "потягнути" такий проект.

Нагадаємо, МОЗ назвало компанії, з якими веде переговори щодо закупівлі вакцини проти COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини