Головна Новини Суспільство медицина Що робити, якщо контактували з хворим на коронавірус: поради лікаря Комаровського
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити, якщо контактували з хворим на коронавірус: поради лікаря Комаровського

На думку українського лікаря, потрібно відштовхуватися від конкретної ситуації

20 листопада 2020, 11:45
Поділіться публікацією:








Лікар Комаровський у своєму блозі на ютубі розповів, як повинен вчинити людина, яка недавно контактувала з хворим на COVID-19.

Що робити, якщо контактували з хворим на коронавірус: поради лікаря Комаровського

Мені поставили запитання: "Нещодавно перехворіла COVID-19 контактує з хворим. Він рознощик чи ні? Чи можна виходити на волю?" Відповідаю.

Беремо свіжий приклад. Новина за 15 листопада про те, що британський прем'єр Борис Джонсон був в контакті з хворим COVID-19, тому пішов на самоізоляцію. Весь світ знає про те, що у Джонсона був COVID-19. Але рішення приймається тільки таке.

Для кожного з нас виникає кілька питань.

— Чому ви вирішили, що ви їм перехворіли;

— Якщо є підтверджуючі тести, чи віримо ми їм?

— Фраза "перехворів ось тільки недавно" з точки зору науки абсолютно обтічна. Це тиждень, два? Ось Борис Джонсон хворів в березні. Тобто, пів року тому. Якщо у вашому випадку — пів року, то — на самоізоляцію. А якщо п'ять місяців, три?

Через рік-два обов'язково прийде час, коли будуть абсолютно зрозумілі конкретні рекомендації. Але зараз цього всього немає. Оскільки все страшно бояться, то однозначний механізм такої — були в контакті — "виходити не можна".

Багато запитають: "А якщо я не хворів COVID-19, коли мені можна виходити?".

Ось дивіться. Хтось із членів сім'ї захворів, припустимо, 1 листопада, з'явилися перші симптоми, і ви з ним постійно контактуєте. Скільки ця людина буде заразний? Теоретично, максимум, 7-8 днів, але наука епідеміологія скаже, що краще перестрахуватися — 10 днів. Отже, ви контактували з хворою людиною аж до 10 листопада, а тепер приплюсуйте 14 днів максимальний інкубаційний період. Значить ви можете "йти на волю" 24 листопада. Ось це все доведеться нам вважати.

Але на сьогодні конкретну відповідь на питання, на жаль, такий: якщо ви контактували з дитиною, то вам нікуди не можна. Ви повинні бути на самоізоляції.

А тепер з точки зору логіки та здорового глузду. Чи небезпечні ви? Рознощик ви? З ймовірністю, що значно перевищує 99,9%, ви незаразних і ніякий не рознощик хоча б тому, що для того, щоб бути реально рознощиком, ви повинні бути людиною, який нездатний виробляти антитіла. Але ж один з тисячі, а може з десяти тисяч, не в змозі сформувати адекватний імунітет. Є поодинокі випадки повторного зараження, вони правда поодинокі, але теоретично можливі. Тому ніхто не захоче брати на себе відповідальність. Коротше, пряму відповідь — на жаль, вам не можна.

Але якщо ви питаєте, "Чи можна мені виходити?", Уточню, а куди ви збираєтеся виходити? Якщо ви зібралися на пробіжку, то вам однозначно можна. Якщо сядете з цією дитиною у свій особистий автомобіль і поїдете погуляти по березі Дніпра, вам однозначно виходити можна і навіть потрібно. Але ви з дитиною сядете в ліфт або у вас є свій будинок? Є маса уточнюючих питань.


Як раніше повідомляли "Коментарі", в грудні в Україні буде введений жорсткий карантин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини