Головна Новини Суспільство медицина На Житомирщині влада поставила судмедекспертів в рабські умови праці – Развадовський
commentss НОВИНИ Всі новини

На Житомирщині влада поставила судмедекспертів в рабські умови праці – Развадовський

Багатьом судмедекспертам на Житомирщині довелося піти у відпустки за власний рахунок

29 вересня 2020, 14:19
Поділіться публікацією:

В умовах коронавірусної епідемії, коли медики особливо потребують допомоги і підтримки, деякі з них, навпаки, зіткнулися з тиском. Так, співробітників Житомирського бюро судмедекспертизи переводять на 0,75 ставки і відправляють у відпустки за власний рахунок, йдеться у матеріалі "3 тисячі гривень за роботу із загиблими. Як влада гробить судмедекспертизу в Житомирській області", опублікованому на сайті ZIK.

На Житомирщині влада поставила судмедекспертів в рабські умови праці – Развадовський

Спеціалісти звернулися за розголосом до лідера Житомирського осередку партії "За Майбутнє" Віктора Развадовського — в минулому – консультант міністра МВС України, генерал-майор міліції і заслужений юрист України. Развадовський підкреслює, що від роботи судмедекспертів залежить функціонування всієї правоохоронної системи.

"Фахівці працюють і з живими, оглядаючи людей після конфліктів. Це складна емоційна робота, адже ті не завжди всі залишаються задоволені їх висновками. Кожен хоче, щоб його кривдника покарали і перебільшили ступінь тяжкості нанесених ушкоджень. На огляд приводять осіб, які вживають наркотики, містяться в умовах СІЗО, а такі контакти теж непрості", — каже Развадовський.

Однак наприкінці березня, йдеться в статті, Житомирське обласне бюро стали фінансувати з держбюджету по-іншому. Все через введення другого етапу медичної реформи. Гроші виділяють вже виходячи не з обсягу роботи медиків, а з кількості населення області. Якщо минулого року виділили 24 мільйони гривень, то в цьому — 17,5. Зарплати довелося урізати: співробітників перевели на 0,75 ставки.

За даними, наданими Житомирською судмедекспертизою, за минулий рік фахівці провели майже в два рази більше роботи, ніж у Рівненській області. Тим не менш, у сусідів фінансування залишилося на рівні минулого року, а в цьому регіоні — скоротилося. З обласного бюджету не стали виділяти додаткових коштів, щоб виправити ситуацію.

"Ставка експерта становить 4 900 гривень. За минулий місяць при 0,75 окладу і відпустках вони отримували близько 2500 гривень. Але все залежить від стажу. Якщо він, як у мене, 23 роки, можна заробляти 6 тисяч гривень. Це вже набагато краще", — коментує колишній заввідділення експертизи трупів Олександр Павлюк.

Співробітники бюро розповідають, що зверталися в облдержадміністрацію, проте там розширити фінансування відмовилися. Були представники сфери і на засіданні бюджетної комісії ВР. Тільки це, за їхніми словами, нічого не дало. Тож Развадовський повторно направив звернення до місцевої влади, а також – до головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка.

Нагадаємо, Степанов заявив, що зарплата медиків на 30% менше за середню зарплату в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини