Головна Новини Суспільство медицина Хантавірус в Європі: що це за інфекція і як вона небезпечна
commentss НОВИНИ Всі новини

Хантавірус в Європі: що це за інфекція і як вона небезпечна

Хантавірус, перший випадок якого нещодавно виявили в Німеччині, відноситься до гризунових вірусів

13 листопада 2020, 22:36 comments3828
Поділіться публікацією:

В Європі на днях зафіксували перший випадок хантавірусу. Лікарі клініки "Шаріте" з'ясували, що це перший не "завезений" випадок у Німеччині. Ранні симптоми інфікування хантавірусу, такі як лихоманка, м'язові болі й втома, легко сплутати з грипом, як раніше повідомлялося в матеріалі "Коментарів".

Хантавірус в Європі: що це за інфекція і як вона небезпечна

Хантавіруси — це гризунові віруси, що викликають клінічні захворювання у людей різного ступеня тяжкості. За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC), існує кілька різних хантавірусів, що мають різний географічний розподіл і клінічні захворювання. Наприклад, зараження цим вірусом може привести до геморагічної лихоманки з нирковим синдромом або епідемічної нефропатії. Для європейського і північноамериканського штамів хантавірусу фактів передачі від людини до людини не зафіксовано. Рідкісні випадки помічені в Чилі та Аргентині. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США (СDС), рівень смертності через цей вірус дорівнює 38%.

Способи передачі хантавірусу

Гризуни виділяють хантавіруси з сечею, фекаліями і слиною. Тому зараження людини відбувається головним чином при контакті з цими виділеннями гризунів, заражених вірусом. При перемішуванні свіжої сечі гризунів, посліду або гніздових матеріалів у повітря потрапляють крихітні крапельки, що містять вірус.

Тож пилові місця, заражені гризунами, є місцями ризику. А усунення або мінімізація контакту з гризунами — кращий спосіб запобігання інфекції. До групи ризику потрапляють такі професії, як працівники лісового господарства та фермери, а також працівники, зайняті в сфері будівництва, комунальних служб і боротьби зі шкідниками. Туристи і мандрівники також можуть наражатися на небезпеку зараження, якщо будуть знаходитися в заражених місцях проживання гризунів. Крім того, підхопити інфекцію можна при відкритті й прибиранні різних будівель, які були закриті в зимовий період, особливо в сільській місцевості. Імовірність контакту з хантавірусом велика, коли люди працюють, грають або мешкають у закритих приміщеннях, де активно живуть гризуни.

Як лікується хантавірус

Ранні симптоми інфікування хантавірусом, такі як лихоманка, м'язові болі й втома, легко сплутати з грипом. Тому роль відіграє факт контакту з гризунами. Звичайно ж, чим раніше людина звернеться в лікарню, тим більше шансів швидко одужати. Лікування хантавірусної хвороби симптоматичне, конкретної вакцини проти інфекції не існує. Основним завданням лікарів є підтримка балансу рідини в організмі пацієнта, а в разі ниркової недостатності може знадобитися діаліз. Найчастіше ніякої ізоляції не потрібно, оскільки в Європі та США не фіксували факти передачі хантавірусу від людини до людини.

Додамо, що хантавірус відноситься до небезпечного сімейства вірусів, але його не можна порівняти з новим коронавірусом. Так, хантавірус зовсім не новий, оскільки він відомий вже кілька десятиліть і буде ймовірно існувати ще довго. Хантавірус не грозить новою пандемією, подібної до коронавірусної, бо не поширюється від людини до людини — а це ключова риса, необхідна для переходу від зараження вірусом до пандемії.

Нагадаємо, українцям показали жорсткий ролик про необхідність карантинних заходів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини