Головна Новини Суспільство неймовірно Глобальне потепління змінює кольори у квітів
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальне потепління змінює кольори у квітів

Пігменти в пелюстках квітів безпосередньо залежать від температури повітря

30 вересня 2020, 02:17
Поділіться публікацією:

Вчені з Університету Клемсона з'ясували, що через глобальне потепління змінюється вміст пігментів в пелюстках квітів. В ході свого дослідження вони узагальнили дані за останні 75 років. Про це повідомляє Naked science .

Глобальне потепління змінює кольори у квітів

Відомо, що відтінки кольорів необхідна для залучення комах. Пігменти фарби також захищають клітини рослин від ультрафіолетового випромінювання. В ході дослідження вчені вирішили перевірити, як змінюють зміст фарбувальних пігментів діяльність людини і глобальне потепління.

Дослідники проаналізували гербарії, які були зібрані, починаючи з 1941 року. В цілому вони розглянули 1238 квітів 42 видів, що виростають в Північній Америці, Європі та Австралії. Їх пелюстки знімали в УФ-світлі, щоб простежити кількість поглинаючих випромінювання пігментів. Потім вчені зіставляли отримані цифри з даними моніторингу повітря і температури у відповідний час і у відповідному регіоні.

Виявилося, що з 1941 по 2017 рік вміст пігментів у всіх вивчених рослинах змінювалося зі швидкістю 2% в рік. Але напрям змін залежало від особливостей самого квітки. Наприклад, у лютиків з широко розкритими суцвіттями зниження рівня озону і зростання ультрафіолетової радіації приводив до скорочення вмісту пігментів.

Для рослин з закритими суцвіттями — начебто пухирчатки — ключовий виявилася температура: ультрафіолет на кількості пігментів не позначається, зате потепління зменшувало його. Це легко пояснюється будовою суцвіть. Зімкнуті пелюстки пухирчатки самі захищають пилок від небезпечного УФ-випромінювання, зате для них критичною стає небезпека перегріву. Зниження кількості пігментів дозволяє поглинати менше енергії.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про відкриття вченими "неможливих" кольорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини