Сутичка за гаманець і здоров'я близьких: як працюють колектори в Україні

Колектори в Україні іноді діють неймовірно жорстоко, щоб вибити у людей взяті в кредит гроші. В нашому матеріалі – розповіді українців, які відчули цю жорстокість на собі, але в підсумку зуміли вибратися з пастки та навіть дати здачі здирникам

Проблема боргів та їх повернення завжди була актуальною для українців. Після того, як навесні нинішнього року в нашій країні ввели карантин і багато українців залишилися без роботи, ситуація загострилася ще сильніше, а колектори стали працювати жорсткіше.

Як намагаються вибивати борги з українців в умовах карантину, і як цьому протистояти – розбиралися "Коментарі".

Колектори в Україні: виселення, скандали, смерті

Українські колектори ніколи не гребували брудними прийомами у справі повернення боргів, що часто виливалося в скандали і відвертий кримінал, на які особливо багатим виявився 2019 рік.

Так, в Одесі, в буквальному сенсі, на вулиці опинилася сім'я Прокопенко, яка не змогла повернути іпотеку за квартиру. Від дій спортивних молодиків, які представилися "колекторами", постраждала 51-річна жінка, яка в підсумку виявилася в лікарні.


Навесні 2019 року в Києві чоловік, відстоюючи своє житло, з карабіна застрелив одного з колекторів, які потрапили в квартиру, демонтувавши двері за допомогою болгарки.

Але було б великою помилкою вважати, що до 2020 року з початком карантину діяльність колекторів виявилася паралізованою. Швидше, навпаки — їхні послуги стали затребуваними великими компаніями. Як повідомили ЗМІ, ПАТ "Київводоканал" має намір звернутися до колекторів за допомогою, щоб повернути борги за воду, які по столиці становлять 566 млн грн.

Діяльність колекторів обурила вітчизняного бізнесмена і блогера Гаріка Корогородського, мимоволі постраждалого тільки тому, що він виявився знайомий з боржником, не повернув вчасно борг.

"Нещодавно зіткнувся з діяльністю колекторів і трохи при.... Виявляється, можна розмістити порно людини, яка не брала кредит, але знайомий з тим, хто брав. Я жодним чином не захищаю тих, хто не повернув кредит, навіть взятий під космічні відсотки – думайте, коли берете. Але, бл... – якщо хтось вказав на мене як на знайомого і мені почали надзвонювати колектори, як сьогодні з "Фінанси і Довіра" – попереджаю, моя відповідь вам здасться неадекватною", – написав Корогородський на своїй сторінці в соцмережі Facebook.


Виявляється, вони можуть не тільки погрожувати відкриттям кримінальних справ, але і представлятися слідчими, які ведуть справи про шахрайство. З усім цим постраждалим допомагають боротися члени групи – юристи, які надають консультації, допомагають з оформленням необхідних документів, тощо.


Нагадаємо, в Україні в кінці поточного року проценти за кредитами можуть бути рекордно знижені.