Головна Новини Суспільство права людини Неконституційний карантин в Україні: до чого призведе рішення КСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Неконституційний карантин в Україні: до чого призведе рішення КСУ

Експерти розповіли, чому деякі моменти карантину в Україні визнали поза законом

31 серпня 2020, 13:34 comments1229
Поділіться публікацією:

Конституційний Суд України визнав частково неконституційною постанову Кабміну про введення карантину. Чому саме ці моменти (в тому числі що стосуються обмеження зарплат) визнані неконституційними, а також які можуть бути наслідки у даного рішення — на ці та багато інших питань відповіли експерти.

Неконституційний карантин в Україні: до чого призведе рішення КСУ


Компенсація бізнесу

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк називає рішення Конституційного суду превентивним попередженням для влади щодо введення майбутніх карантинних обмежень.

"Чинне українське законодавство передбачає введення карантинних заходів без шкоди конституційним правам громадян, тільки в рамках введення в дію закону України "Про правовий режим надзвичайного стану". Оскільки карантинні обмеження були введені не в рамках дії цього закону, з'явилися підстави у громадян за зверненням до КСУ. І це може бути підставою для підприємців йти, в тому числі в суд і вимагати компенсації, якщо їм завдано прямої шкоди", — зазначає Тарас Семенюк.

Але це, підкреслює він, якщо дивитися з правової точки зору.

"З практичної ж точки зору є площина, де громадяни і держава повинні з розумінням ставитися до карантину. Адже мова йде про суспільне благо, — пояснює експерт. — А їм сьогодні є здоров'я громадян".

Тарас Семенюк нагадує, що кожна країна вводила обмеження, виходячи з реалій, які переживала. При цьому, за його словами, держава повинна розуміти, що такі позови можливі. І щоб уникнути їх, слід запропонувати компенсаційні механізми малому і середньому бізнесу через втрати, яких вони зазнали у зв'язку з карантинними обмеженнями.


Всупереч  закону

Уряд, можливо, хотів зробити добре, а вийшло — як завжди, зазначає політолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.

"Ввели ж не надзвичайний стан (НС), який дає право застосовувати жорсткі обмеження (з ними ми зіткнулися навесні і подекуди продовжуємо стикатися зараз). Нам повідомили лише про надзвичайну ситуацію. Як наслідок — КСУ визнав деякі моменти урядової "карантинної постанови" такими, що не відповідають Основному закону, — каже експерт. — Думаю, таких моментів насправді більше. І якщо почнуться відповідні звернення, неконституційними визнають і їх".

Віталій Бала вважає, що те, що сталося, повинно стати уроком для уряду зокрема і всіх політиків — в цілому.

"Їх рішення повинні бути завжди в рамках закону. Якщо вони вимагають дотримуватися законів від звичайних громадян, то самі повинні стати прикладом. Інакше кожне їхнє рішення буде піддаватися сумніву", — відзначає директор АМС.


Запит Верховного суду

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков нагадує, що Верховний Суд направив в КСУ запит щодо постанови про карантин і ряд законів, які вносять правки до бюджету.

"Однак конституційний суд скасував розгляд подання про карантин, оскільки постанова вже втратила свою силу в тій редакції, — зазначає експерт. — Проте КСУ вважає, що подібні обмеження слід вносити Верховній Раді, а не Кабміну".

Хоча ми, підкреслює Сергій Биков, розуміємо, що КСУ натякає: слід було вводити в країні надзвичайний стан. А це, вважає глава ІНПОЛІТу, поставило б під загрозу не тільки вибори, намічені на 25 жовтня, але і все життя країни.

Нагадаємо, Київ повернув собі лідерські позиції за темпами поширення коронавірусу. За добу в українській столиці виявили ще 277 випадків COVID-19 і це більше, ніж в будь-якому іншому регіоні. Про це йдеться на сайті РНБО. Всього за вчора число інфікованих в Україні зросло на 2141 людину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини