Головна Новини Суспільство права людини Чи можна курити IQOS у закладах
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна курити IQOS у закладах

Деякі заклади прихильні до курців IQOS, на відміну від любителів сигарет

18 березня 2020, 15:11 comments6119
Поділіться публікацією:

Мало не дев'ять років — саме стільки в Україні діє заборона на куріння у громадських місцях. З травня 2012 року любителі затягнутися тютюновим димом придумали чимало способів продовжити заохочувати шкідливу звичку — найчастіше курили на вулиці або в спеціально обладнаних курилках, дотримувалися закону, щоб не дістати штраф. Деякі із них навіть перейшли на інші способи куріння, серед яких і вживання IQOS. Сьогодні "Коментарі" розкажуть, що це таке, наскільки вони безпечні та чи можна курити "айкос" у приміщенні.

Чи можна курити IQOS у закладах

Існують IQOS-френдлі заклади, в яких можна курити. Фото із відкритих джерел

IQOS — це...

Найпростіший спосіб пояснити, що таке айкос,  це провести аналогію з електронними сигаретами. Але в цьому варіанті є кілька важливих відмінностей. Найважливіше  в IQOS використовується система не підпалювання, а нагрівання тютюну. Раніше популярні "вейпи" використовують у своєму функціоналі спеціальні рідини. IQOS же продовжують працювати із тютюном. Висушене листя не взаємодіє із вогнем, що допомагає знизити шкоду диму для оточуючих. Попередньо просочений гліцерином тютюн поміщається у спеціальні капсули  стіки. Саме їх у процесі куріння нагрівають  найчастіше до рекордних 300-350⁰С. Після цього із тютюну виділяється аерозоль, який має природний тютюнових запах і містить невелику "порцію" нікотину. Затягуючись IQOS, людина замість диму видихає набагато приємніший пар.

Чи можна курити IQOS у закладах - фото 2

При курінні айкос можна не турбуватися про те, що нікотиновий запах залишиться на одязі, меблях та інших навколишніх предметах. Це ще одна вигідна відмінність від звичайних сигарет, адже їхній дим і запах для багатьох є подразником. Для курців явно приємним моментом є те, що від айкосів не залишається попелу  менше часу на пошук попільнички.

За даними багатьох світових досліджень, IQOS не провокує пасивне куріння у некурців, які вдихають аерозоль. Зменшилася і шкідливий вплив на організм самих курців  на 95% порівняно зі звичайними сигаретами. Саме таку статистику повідомляють виробники IQOS. Можливо, цей факт для власників різних громадських закладів став вирішальним для перегляду ставлення до айкосів.

Як зрозуміти, де можна курити IQOS?

Стіки IQOS менш пожежонебезпечні, що дозволяє їх без докорів сумління курити, наприклад, у себе вдома або ж у гостях, де ваші друзі нормально ставляться до подібної звички. У громадських місцях же є певні моменти, які варто пам'ятати. Тютюн все ще є основним складником IQOS. Це означає, що при його вживанні нікотин все одно виділяється. Тому багатьом людям, які відвідують разом із айкос-курцями кафе, ресторани чи інші громадські місця, може не сподобатися таке сусідство.

Щоб не нарватися на чуже обурення і не "заробити" штраф, варто або курити у спеціально відведених для цього місцях, або ж шукати спеціальні заклади, де до вживання IQOS ставляться простіше. Знайти їх не так вже й складно  найчастіше вони розміщують спеціальну "IQOS Friendly"-вивіску. Подібна позначка допомагає відвідувачам зрозуміти, що їм дозволяється у приміщенні курити наявні замінники сигарет. Не дарма ж з англійської "Friendly" перекладається як "дружній".

Чи можна курити IQOS у закладах - фото 3

Гості таких закладів часто можуть не тільки розслабитися, але і скористатися деякими приємними дрібними послугами. Так, курцям IQOS нерідко пропонують безплатні десерти, повністю оплачують рахунок за вечерю, роблять знижку при заправці автомобіля і т.п. Також у дружніх представництвах зазвичай можна придбати необхідні  деталі для своїх айкосів. Йдеться про додаткові стіки, зарядку для IQOS або ж і зовсім нову модель апарата.

За статистикою, влітку 2020 року в Україні налічувалося понад 670 френдлі-закладів, розташованих у 20 різних населених пунктах.

Що належать до закладів, у яких дозволено курити айкос?

Згідно з інформацією виробників, які постійно вивчають ринок поширення свого продукту, найбільш дружні до IQOS-курців заклади  це ресторани, готелі та кафе. Їх часто об'єднують назвою "HoReCa". Трохи рідше дають дозвіл на вживання айкосів у приміщеннях власники салонів краси, барбершопів, звукозаписних студій, автосалонів.

Чи можна курити IQOS у закладах - фото 4

Офіційно в аеропортах куріння IQOS заборонено. За порушення правил цілком реально отримати штраф від правоохоронців. Втім, окремі авіакомпанії створюють відповідні лаундж-зони для таких курців. Подібними преференціями можуть скористатися навіть українці в деяких вітчизняних аеропортах  Бориспільському, Львівському та Одеському. Якщо ж такого спецмісця немає, слід поцікавитися наявністю кімнати для звичайних курців.

А ось на борту літака від ідеї затягнутися IQOS краще відмовитися — куріння будь-яких сигарет, в тому числі й електронних, у літаку заборонено. Зрозуміло, що айкос використовує іншу систему, але краще не вступати у зайві суперечки із бортпровідниками.

Повний перелік дружніх до курців IQOS вітчизняних закладів можна дізнатися за допомогою інтерактивної карти IQOS FRIENDLY.

Статистика свідчить, що у 2020 році на вживання айкосів перейшли понад 700 тисяч осіб. У світі ж до подібного способу паління вдається понад 12 мільйонів осіб.

Нагадаємо, що в Україні суворо регулюється законом куріння звичайних сигарет. Навчальні та медичні заклади, зупинки громадського транспорту, підземні переходи, під'їзди багатоповерхових будинків, дитячі, а також спортивні майданчики, кафе, ресторани — за куріння у цих громадських місцях можна легко "заробити" штраф.

Раніше "Коментарі" розповідали, як куріння впливає на сексуальне життя людини.

Також на порталі ви можете дізнатися простий спосіб, як кинути курити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини