Головна Новини Суспільство події Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО)

Серед таких пам’яток давні споруди в місті Дженне

24 вересня 2020, 17:07
Поділіться публікацією:

У світі незабаром можуть зникнути як мінімум шість пам’яток ЮНЕСКО. Всьому виною – зміна клімату. Про це пише ВВС.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО)

Так, науковці визначили низку пам'яток, які опинилися під загрозою.

Серед таких — місто Суакін, що на північному сході Судану. Це давнє місто, де ще тисячі років тому єгипетські фараони зробили стратегічно важливий порт у Червоному морі. Пізніше Суакін став центром мусульманських паломників на шляху до Мекки. Тамошні чудові будинки та мечеті занепадають через підвищення рівня моря та ерозію узбережжя.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 2

Під загрозою й старе місто в Ламу, Кенія, яке вважається найстарішим та найкраще збереженим поселенням народу суахілі у Східній Африці. Ламу потерпає від відступу берегової лінії, втративши природний захист із піску і рослинності.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 3

Пам'ятки на узбережжі Коморських островів також можуть бути втрачені. Адже старому місто і палацу, яким сотні років, загрожує підвищення рівня моря в Африці. Дослідники кажуть, що значні частини африканського узбережжя затопить до 2100 року.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 4

У небезпеці опинилися й давні прибережні форти та замки у Гані. Вони буквально змиваються у море.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 5

Через те, зміна клімату спричиняє збільшення вологості повітря у посушливих районах та створює умови для поширення грибів та мікробів на скелях, людство може лишитися такої пам’ятки як наскельні малюнки в долині Твіфелфонтейн у Намібії. А це – одне з найбільших місць концентрації наскельного мистецтва в Африці.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 6

Крім того, в "червоний" список включили тисячі глиняних будівель міста Дженне, Малі. Зміна клімату вплинула на наявність високоякісної глини, яку використовували мешканці для своїх будівель. Так, доходи місцевих мешканців падали через неврожай, тому вони брали дешевші матеріали, які докорінно змінюють зовнішній вигляд міста.

Зміна клімату веде до зникнення шести пам’яток ЮНЕСКО (ФОТО) - фото 7

Також кліматичні зміни можуть накоїти лиха в інших країнах. Наприклад, Єгипет розташований у регіоні з серйозним ризиком затоплення в найближчі десятиліття, але має ресурси для протидії цьому. Тоді як самопроголошена республіка Сомаліленд, де є кілька старовинних наскельних малюнків у печерах,  потребує додаткової допомоги.

Нагадаємо, американський бомбардувальник часів Другої світової війни несподівано опинився під льодовиком в Ісландії, який тане через зміни клімату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини