Головна Новини Суспільство події Заборонені українці в Росії: чому РФ ввела санкції саме перед виборами
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборонені українці в Росії: чому РФ ввела санкції саме перед виборами

Експерти пояснили, які маніпуляції провертає Росія за допомогою санкцій проти українців

7 вересня 2020, 12:11
Поділіться публікацією:

Під санкції Росії потрапили ще понад 40 українців, включаючи п'ятого президента України Петра Порошенка, екс-главу партії "Голос" Святослава Вакарчука, віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанишину, ряд нардепів. "Коментарі" розібралися з експертами, чому санкції проти того ж Порошенка введено лише зараз, чому в списку санкцій не виявилося представників "Слуги народу" і в розрахунку на що РФ робить такий крок незадовго до наших місцевих виборів.

Заборонені українці в Росії: чому РФ ввела санкції саме перед виборами

"Кремль може побічно підігравати версії про "зраду" української влади"

Олексій Розумний, експерт Центру Разумкова, нагадує, що Росія почала вводити санкції проти громадян України у 2015 році. І пізніше неодноразово їх розширювала.

"Наприклад, в грудні 2018 під санкціями виявилися Мураєв, Вілкул і деякі інші представники Опозиційного Блоку, відомі своєю проросійською позицією, — зазначає експерт. — Ймовірно, тоді таким чином в Москві демонстрували, що ця політична сила відлучена від "царської милості", а єдиним фаворитом Кремля залишається ОПЗЖ. А це могло вплинути як на вибір проросійського електорату, так і на поведінку окремих політичних гравців, орієнтованих на Росію. Тобто, санкції — це ще один інструмент маніпулятивного впливу на ситуацію в Україні".

Тепер знову наближається чергова виборча кампанія, і списку санкцій поповнили, перш за все, прізвища народних депутатів з опозиційних фракцій.

"Однак на цей раз, очевидно, сигнал адресований вже насамперед патріотичному виборцю: вороги Кремля — це "Європейська Солідарність", "Голос", "Батьківщина"... А щодо панівної політичної сили — багатозначне мовчання. Таким чином, Кремль може побічно підігравати версії про "зраду" української влади, популярної в середовищі патріотичної опозиції. Варто зазначити, що подібна "гра" на патріотичному фланзі велася і проти попереднього президента", — говорить Олексій Розумний.

За словами експерта, стратегічним цілям Кремля цілком відповідає ерозія патріотичного сегмента прихильників Зеленського. Так само як і мобілізація тих, хто підозрює нинішнього президента в здачі національних інтересів.

"Це — легкий шлях до його дискредитації та введення в стан внутрішньополітичної "облоги". Якщо в Білорусі Путіну потрібен слабкий Лукашенко, який прибіжить просити допомоги проти власного повсталого народу, то в Україні — слабкий Зеленський, розчарований у своїй здатності утримувати популярність, заляканий "радикалами", вимушений шукати союзу з ОПЗЖ, щоб зберегти хоч якийсь контроль над ситуацією в країні, — пояснює Олексій Розумний. — Заради наближення цього моменту російське керівництво може навіть ситуативно підіграти проєвропейській опозиції, "допомагаючи" переманювати розчарованого виборця Зеленського з антиросійськими поглядами".

"Представників "Слуги народу" не включили в список з тактичних міркувань"

За словами політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, не варто дивуватися настільки "пізньому" попаданню Порошенка в санкційні списки РФ.

"Все пояснюється просто. Санкції, як правило, не оголошують проти глав держав і міністрів закордонних справ. Адже потрібні фігури для переговорів. Тому немає санкцій проти Путіна. Схожа ситуація зараз по Білорусі — Лукашенка на рівні ЄС не хочуть вносити до списку санкцій", — каже Володимир Фесенко.

Він також зазначає, що публікація нового списку санкцій РФ саме зараз викликана двома причинами.

"З одного боку — це спосіб тиску на українську владу і суспільство. Росія не виключає, що це допоможе домогтися поступок з боку України в переговорних процесах щодо Донбасу — адже Рада повинна прийняти ряд рішень. Не думаю, що це допоможе, — підкреслює політконсультант. — Друга причина — наближення місцевих виборів. Як це не парадоксально, але санкції проти Порошенка — великий подарунок йому від Росії. У політичному сенсі він від цього виграє. А в економічному — якісь проблеми можуть виникнути (ми ж не знаємо чітко ситуації з його бізнесом на території РФ), але навряд чи — суттєві".

За словами Володимира Фесенка, питання, чому одні опинилися в санкційних списках, а інші — ні, ставилося і раніше.

"Напередодні минулих виборів у списки, наприклад, потрапили представники Опозиційного блоку, які відмовилися приєднатися до ОПЗЖ. Ясно, що це відбулося за ініціативи Медведчука, — говорить експерт. — Зараз багато говорять про відсутність в списках представників "Слуги народу". Думаю, їх не включили туди з тактичних міркувань. Так РФ показує — хоч ви й не відрізняєтеся войовничою риторикою, але якщо не будете йти на поступки, опинитеся в списку. Навряд чи це вплине на позицію СН з ключових питань. Більш того — переконаний, що ближче до дати виборів (або незабаром після них) деякі представники СН потраплять в російський список санкцій".

"Для виборців Порошенка, дійсно, важливо ідеологічно, що він — в тому списку"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцькийпереможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", підкреслив, що сам є учасником російського списку санкцій — ще старого.

"Вони періодично додають до цього списку нових людей. Важко сказати, за якою логікою, — говорить експерт. — В основному все впирається у фінансові питання. Але думаю, що ті, хто тримав у РФ гроші, давно або вивів свої активи, або змирився з їх втратою".

Є, звичайно, і політичний аспект, продовжує Олексій Голобуцький. Зрозуміло, що "Європейська солідарність" і "Голос" — відверто антиросійські сили. Тому нардепи звідти список і поповнили.

"Але практичної мети я не розумію — чому зараз і навіщо взагалі? Пропускаю через свою призму: я б навіть якщо не був у списку, не поїхав зараз в РФ, з якою у нас — війна. А вже тим більше — це стосується депутатів, у тому числі колишніх".

Політтехнолог заперечує припущення, що російська влада намагається підіграти Порошенкові.

"Ви думаєте, що є змова? Що сидить Путін і думає, як би підняти рейтинг Порошенка? Він займається геополітикою, існує в іншому світі. Він уже забув прізвище Порошенка, — запевняє Олексій Голобуцький. — А як у нас цей список використовують — це вже інша розмова. Зрозуміло, що будуть намагатися з його допомогою вплинути на своїх виборців. І тут для виборців Порошенка, дійсно, важливо ідеологічно, що він — в тому списку".

Нагадаємо, Офіс президента прокоментував новий список санкцій українців у РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини