Головна Новини Суспільство події Війна на Донбасі: коли можуть пройти місцеві вибори в ОРДЛО
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна на Донбасі: коли можуть пройти місцеві вибори в ОРДЛО

Експерти проаналізували крайнє засідання ТКГ щодо Донбасу, а також оцінили ймовірність проведення виборів в ОРДЛО цієї осені

26 червня 2020, 12:47 comments1525
Поділіться публікацією:

На черговому засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило 25 червня у форматі відеоконференції, українська сторона надала календарний план підготовки та проведення місцевих виборів, у встановлений законодавством термін. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" необхідність таких кроків і ймовірність виборів в ОРДЛО цього року.

Війна на Донбасі: коли можуть пройти місцеві вибори в ОРДЛО

"Швидше спостерігається своєрідна політична інерція"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна зазначає, що немає нічого кардинально нового в ідеї обговорювати умовно календарний план проведення виборів на тимчасово окупованій території.

"Подібні дискусії йдуть в політичній підгрупі протягом усіх 6 років війни в тому чи іншому вигляді", – говорить аналітик. – Те, що це робиться зараз, не пов'язане з майбутніми місцевими виборами. Швидше спостерігається своєрідна політична інерція".

Марія Золкіна підкреслює, що весь перший рік президентства Володимира Зеленського пройшов під прапором високих планок і максимальних цілей.

"Реінтеграція – швидше, вибори – швидше, повернення України на окуповані території – швидше. Але бліцкриг на переговорах з Росією вже не вдався, – відзначає аналітик. – При цьому якісь основні напрямки і гасла залишаються на порядку денному. І одним з них є ідея виборів в ОРДЛО одночасно з іншою Україною".

Експерт нагадує, що в 2019-му не було відповідей на запитання – якою бачиться реінтеграція, на яких умовах нова українська влада готова домовлятися з Кремлем. Тому в минулому році будь-які питання про проведення виборів у ОРДЛО (ходили розмови навіть про вибори там за українським законодавством навесні-2020) викликали масу критику. Ця ідея виглядала абсолютно неаргументованою, необґрунтованою, не враховує темпи нормальної безпечної реінтеграції.

"І на сьогоднішній день навіть найбільші прихильники проведення максимально швидкої реінтеграції, незважаючи на ризики, розуміють, що вибори в ОРДЛО, як мінімум восени-2020, абсолютно нереалістичні, – впевнена Марія Золкіна. – При цьому і Офіс президента, і українські представника в ТКГ продовжують говорити, що ми готові. І певна логіка в їх діях є".

Як пояснює аналітик, вже чітко артикульовані умови, за яких українська влада може погодитися на ці вибори.

"При цьому ідея повернення контролю за кордоном (до виборів) все більше зміцнюється в переговорній позиції офіційного Києва, – зазначає Марія Золкіна. – Торік, у грудні, на нормандської зустрічі, ця ідея звучала як відхід від Мінських угод, і Путін її категорично не прийняв. Але з тих пір українська сторона тихо-спокійно продовжує місяць за місяць наполягати, що контроль за кордоном до виборів – обов'язковий. І на вчорашньому засіданні ТКГ серед умов для проведення виборів позначалися не тільки питання безпеки в буквально сенсі (деокупацыя, роззброєння, демілітаризація), але і питання контролю за кордоном".

Але само по собі винесення цього плану на обговорення зовсім не означає, що вибори можна проводити через чотири місяці, підкреслює аналітик. Зате позначає певну логіку переговорів від української сторони.

"І частиною цієї логіки є констатація того, що ми до виборів готові, але певні умови обов'язково повинні бути дотримані. При цьому зрозуміло, що виконання цих умов, як технічна підготовка виборів, неможливі за час, що залишився. Та ж демілітаризація повинна бути верифікована, перебувати під контролем якогось міжнародного актора. Тож те, що відбувається, це – інерція, а також у певному сенсі зміцнення української переговорної позиції", – резюмує Марія Золкіна.

"Виборчий порядок не вичерпав себе в рамках переговорного формату"

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян впевнений, що ймовірність виборів в ОРДЛО одночасно з місцевими українськими вкрай низька. Навіть ближче до неможливого.

"Але виборчий порядок не вичерпав себе в рамках переговорного формату, – підкреслює експерт. – РФ намагається звинуватити Україну в саботажі політичного врегулювання. Насправді, сама саботуючи взагалі процес реінтеграції. Відповідно, демонстрація з української сторони готовності проведення виборів як одного з елементів політичного врегулювання – тактично цінна сама по собі. А також важлива тим, що це (проведення виборів) вноситься як елемент української порядку з позиції необхідних передумов на різних етапах".

Експерт нагадує, що під час вчорашнього засідання була відзначена можливість проведення виборів у ОРДЛО України виключно після:

– всеосяжної деескалації;

– виведення іноземних військових підрозділів і техніки;

– роззброєння незаконних збройних формувань;

– відновлення контролю з боку української влади над державним кордоном в зоні конфлікту.

"Таким чином, Україна підтверджує свою готовність, у тому числі до проведення виборів (що ніколи не заперечувалося) – але лише як одного з елементів повного пакету політичного врегулювання, – пояснює Олег Саакян. – А щоб вибори стали конструктивним елементом і взагалі відбулися, необхідний цілий ряд вищеназваних умов. Виходить, що Україна не відірвано, а в прив'язці до виборів показує логіку і необхідність цілого ряду безпекових передумов. І, відповідно, говорячи про вибори, ми говоримо на самому справі про безпеку".

Росія ж, наголошує експерт, всіляко намагається, щоб вибори стали не елементом врегулювання, не частиною загального пакета домовленостей, а якимось самодостатнім дією. Яке б призвело до легалізації російського впливу через окуповані території – в цілому на Україну. Без дієвого припинення війни і без врегулювання як такого.

"Проведення виборів в ОРДЛО восени не реально"

Засновник міжнародного волонтерського спільноти InformNapalm Роман Бурко вважає, що проведення виборів в ОРДЛО восени не реально. Не тільки з політичних міркувань, але і у зв'язку з епідеміологічною ситуацією, яка складається в світі.

"Восени очікується нова хвиля COVID-19 – і Росія не збирається виводити свої гібридні війська і озброєння з Донбасу, – підкреслює Роман Бурко. – Цікаво, що вчора на сайтах окупаційних адміністрацій так званих "ДНР" і "ЛНР" з'явилися агітаційні публікації про те, що кожен громадянин, який має російський паспорт, може взяти участь у голосуванні змін до Конституції РФ. Голосування для жителів ОРДЛО відбувається на дільницях в Ростовській області з 25 червня по 1 липня".

На думку експерта, враховуючи такий контекст, можна вважати, що поточні консультації – це суто спроби хоч якось позначити, що на окупованій території знаходяться української громадяни, яких РФ все більше затягує у свою зону впливу. У тому числі – й такими діями, як запрошення до голосування за зміни російської Конституції.

"Звичайно, для Путіна Донбас – це тільки "сіра зона", де він легко може намалювати пару мільйонів додаткових голосів на свою користь, – зазначає Роман Бурко. – А для місцевих жителів це показують як крок до інтеграції з РФ".

Раніше стало відомо, хто з Донбасу увійшов в українську делегацію ТКГ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини