Головна Новини Суспільство події В Ізраїлі дитина знайшла тисячолітню золоту прикрасу
commentss НОВИНИ Всі новини

В Ізраїлі дитина знайшла тисячолітню золоту прикрасу

Хлопчик брав участь в просіюванні піску на Храмовій горі, де і знайшов артефакт

30 листопада 2020, 10:04
Поділіться публікацією:

Рідкісну золоту намистину, вік якої, імовірно, становить близько трьох тисяч років, виявила під час розкопок ізраїльська дитина. Так, дев'ятирічний хлопчик разом з родиною взяв участь у просіюванні піску з Храмової гори.

В Ізраїлі дитина знайшла тисячолітню золоту прикрасу

Золотая бусина епохи Першого Храму

Про цей культурологічний проект ізраїльські ЗМІ повідомляли тижнем раніше. При проведенні розкопок житель Єрусалиму виявив  маленький циліндр у формі квітки, створений чотирма шарами крихітних золотих кульок. Артефакт мав настільки чудове збереження, що спочатку археологи записали намистину в сучасні об'єкти.

Експерти не підозрювали, що знахідці вже кілька тисяч років. Тільки під час сортування літніх артефактів вчений зрозумів, що намистина разюче схожа на кілька подібних предметів, які він знайшов під час розкопок похоронних систем періоду Першого Храму в Катеф Хіном.

Хоча ці намистини були зроблені зі срібла, вони були ідентичні золотим бусинам як за формою, так і за способом виготовлення — при створенні прикрас використовувався метод грануляції. Подібні намиста були знайдені в декількох інших місцях по всьому Ізраїлю та датовані різними періодами. Більшість зі знайдених предметів цієї серії датуються залізним століттям (12-6 століття до н.е.).

Коли значення намистинки стало ясним, дослідники-організатори проекту "Просіювання на Храмовій горі" TMSP обдзвонили всі сім'ї, які брали участь в просіюванні в той конкретний день, поки вони не зв'язалися з "золотою" дитиною.

Золоті прикраси рідко зустрічаються серед археологічних артефактів періоду Першого Храму, оскільки золото в той час не піддавалося афінажу і зазвичай містило значний відсоток срібла.

Як повідомляв портал "Коментарі", влада Єгипту виступила з офіційною заявою про велику археологічну знахідку. Так, згідно з інформацією, вчені виявили близько ста стародавніх саркофагів з муміями, а також позолочені колони та 40 статуй. Вік знахідок оцінюють у 2 тис. 500 років. Поховання вдалося виявити на глибині 12 метрів в некрополі екс-столиці Єгипту Мемфісі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини