Головна Новини Суспільство події Українських фактчекерів ЗМІ спіймали на помилці
commentss НОВИНИ Всі новини

Українських фактчекерів ЗМІ спіймали на помилці

Стали відомі подробиці розбіжностей між організацією StopFake і Національною академією меднаук

9 жовтня 2020, 17:25
Поділіться публікацією:

Фактчекери назвали публікацію Національної академії меднаук фейком, не перейнявшись перевіркою, повідомляє "Голос.Юа".

Українських фактчекерів ЗМІ спіймали на помилці

Так, Національна академія медичних наук опублікувала заяву про те, що доклінічні випробування в лабораторіях Іспанії та Німеччини довели специфічну противірусну активність українського препарату "Протефлазід" проти коронавірусів людини CoV229E і SARS-CoV-2. У свою чергу організація StopFake, що є офіційним фактчекером українського сегмента Facebook, заявила, що інформація НАМН є помилковою.

"Насправді, ефективність зазначеного препарату для людини, зараженої новою коронавірусною інфекцією, не доведена", — йдеться в повідомленні організації.

Після цього Facebook заблокував в соцмережі пости з посиланнями на повідомлення НАМНУ. На доказ своїх тверджень StopFake посилається на лист експерта німецької лабораторії Helmholtz Centre for Infection Research (один з наукових центрів, де тестувався український препарат) Томаса Пічманна, який повідомив, що його лабораторія займається тільки дослідженнями коронавіруса CoV229E, а не SARS-CoV-2. Експерт підкреслив, що дослідження проводяться сліпим методом, тому лабораторія не може ні спростувати, ні підтвердити будь-яку інформацію про тестування саме "Протефлазиду".

Відзначимо, що сутність сліпого методу полягає в тому, що дослідники не знають, який саме препарат вони тестують. Зразки маркуються спеціальним кодом, значення якого відомо тільки замовнику тестування, тому питання про ефективність будь-якого препарату під його конкретною назвою, задане лабораторії, апріорі є некоректним.

При цьому в повідомленні НАМН безпосередньо вказується, що в німецькій лабораторії Helmholtz Centre for Infection Research препарат тестувався саме на CoV229E, а тестування на SARS-CoV-2 проходило в іспанській CReSA BSL3 laboratory, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), IRTA Campus Universitat Autònoma de Barcelona. Цю ж інформацію, викладену в повідомленні НАМНУ, підтвердила німецька сторона фактчекерам.

Що ж стосується іспанської лабораторії, де тестували дію препарату на SARS-CoV-2, в StopFake визнають, що відповіді на запит від неї вони ще не отримали.

"StopFake також звернувся до іспанських експертів IRTA, але на момент публікації ще не отримав відповіді", — повідомила організація.

Але незважаючи на відсутність відповіді від експертів, StopFake оголосила інформацію НАМН про ефективність "Протефлазиду" помилковою.

Раніше StopFake вже оголошувала недостовірними повідомлення про те, що український препарат блокує коронавірус, посилаючись на думку колишньої в.о. міністра Уляни Супрун, яка також неодноразово критикувала "Протефлазид". Відомо, що чоловік колишньої в.о. міністра Марко Супрун є співробітником StopFake і влітку цього року став фігурантом скандалу, що спалахнув після блокування його організацією матеріалу сайту "Заборона".

Як повідомлялося, українців залякали двома гучними фейк: з чим пов'язана кібератака на сайт Нацполіціі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини