Головна Новини Суспільство події Удар по банках і соціальним проектам влади: чим загрожує законопроект Дубинського про валютні кредити
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар по банках і соціальним проектам влади: чим загрожує законопроект Дубинського про валютні кредити

Експерти впевнені, що внесений законопроект спричинить правове свавілля і поставить хрест на іпотеці

3 листопада 2020, 16:40
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді зарегестрований проект №4204 про захист валютних позичальників, автором якого є депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський. Законопроект має на меті спростити життя валютним позичальникам, а разом з тим привести до збільшення частки проблемних кредитів в держбанках і зриву соціальної ініціативи президента Володимира Зеленського про іпотека під 10%.

Удар по банках і соціальним проектам влади: чим загрожує законопроект Дубинського про валютні кредити

На думку експертів, законопроект, запропонований Дубинським, може порушити баланс інтересів кредиторів і боржників за іпотечними кредитами, а також принципи господарської діяльності, роботи банківського сектора, які прописані в Конституції України. Це озвучили на засіданні робочої групи з питань банкрутства при представниках Мін'юсту.

До слова, валютним позичальникам допомагають не вперше. У 2014 році був введений мораторій на примусове відчуження майна боржників по валютних кредитах, який був продовжений до квітня 2021 року. Також, в 2019 році вступив в силу Кодекс з процедур банкрутства, в результаті якого позичальник зміг отримати можливості для реструктуризації боргу. Плюс до всього, в разі, якщо фізична особа оголошує себе банкрутом, у неї не зможуть відібрати єдине житло.

Так як на сьогоднішній день нормами Кодексу ніхто не скористався, він не приніс бажаних результатів. На думку експертів, всі, хто хвилювався за втрату житла, давно змогли домовитися з банком про одноразову виплату або нових умовах кредиту.

Існують також позичальники, які не можуть скористатися процедурою банкрутства і прикриваються процедурою мораторію — їх називають проблемними. А частка "проблемних кредитів" в держбанках становить понад 63%, тому "Законопроект Дубинського", за твердженням експертів, найбільш негативно відіб'ється на їх роботі.

"З соціальної точки зору, цей законопроект вкрай шкідливий, — говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян. — По-перше, він популістський, по-друге, якщо відповідальні позичальники платять, навіщо потурати безвідповідальним, злісним неплатникам, деякі з яких продовжують жити на широку ногу? Тому треба стимулювати, в першу чергу, тих, хто платить, а не підігрувати тим, хто не платить ".

Крім того, документ порушує конституційні принципи господарювання в країні шляхом втручання в господарську діяльність, а також порушить і принципи діяльності банків — їх фактично примусять до перегляду домовленостей з боржниками.

Крім цього, експерти запевняють, що прийняття законопроекту негативно позначиться на економіці України в цілому, відлякуючи іноземних інвесторів, адже вони дуже педантично підходять до питань захисту інвестицій і прав кредитора.

В кінцевому підсумку, законопроект №4204 може "поставити хрест" і на оголошеній раніше ініціативі президента Володимира Зеленського про іпотеку під 10% річних — банки не будуть зацікавлені в іпотечному кредитуванні і відмовляться від відповідних програм.

Фінансовий аналітик Сергій Фурса вважає, що під законопроект підпадають практично всі продавані квартири в країні, і прийняття законопроекту може заблокувати іпотечний ринок.

"Ухвалення закону може привести до значного скорочення програм іпотечного кредитування комерційними банками", — уточнив Єгор Киян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://delo.ua/
comments

Обговорення


Новини