Головна Новини Суспільство події Третій Спас: як відзначати і що заборонено робити в цей день
commentss НОВИНИ Всі новини

Третій Спас: як відзначати і що заборонено робити в цей день

Горіховий Спас завершує цикл з трьох літніх Спасів

29 серпня 2020, 03:34 comments2587
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 29 серпня, православні та греко-католики відзначають за церковним календарем Горіховий Спас. Він третій і завершальний в циклі літніх Спасів.

Третій Спас: як відзначати і що заборонено робити в цей день

Горіховий спас. Фото: Press.lv

У Горіхового Спаса є й інші назви — Хлібний, Третій, Нерукотворний або ж Спас на полотні. Свято почали відзначати ще в 944 році, після того, як в Константинополь з Едесси перенесли Нерукотворний Образ Ісуса.

Третій спас, який слідує за Медовим і Яблучним, — це своєрідне прощання з літом і підготовка до осені. Саме в цей день в давнину господині починали пекти хліб з нового врожаю. А ось чоловіки робили віники для лазні з гілок ліщини. У народі вірили, що такий віник здатний вилікувати людину практично від будь-якої хвороби.

29 серпня і зараз прийнято ходити до церкви і освячувати урожай: горіхи, виноград, яблука і хліб. Також в селах в цей день раніше чистили колодязі. Ну і звичайно ж ходили в баню з новими горіховими віниками.

А ось лаятися і бажати комусь зла в Горіховий Спас заборонено. Все погане повернеться до людини з потрійною силою. Не можна в цей день також відмовляти мандрівникам, які попросять їх нагодувати або ж допомогти в чомусь ще.

На день варто відкласти в сторону важку фізичну роботу. Замість цього необхідно присвятити час молитві.

Раніше "Коментарі" розповідали, як правильно їсти горіхи і чим вони корисні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини