Головна Новини Суспільство події Судді більше не нестимуть відповідальність за завідомо неправосудні вироки
commentss НОВИНИ Всі новини

Судді більше не нестимуть відповідальність за завідомо неправосудні вироки

Конституційний суд України виніс рішення щодо неконституційності 375 статті Кримінального кодексу України, яка встановлює відповідальність суддів за «завідомо неправосудні» вироки

12 червня 2020, 16:59 comments1919
Поділіться публікацією:

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки. Про це йдеться на офіційному сайті КСУ.

Судді більше не нестимуть відповідальність за завідомо неправосудні вироки

Повідомляється, що конституційні приписи щодо незалежності суддів нівелюються внаслідок юридичної невизначеності статті 375 Кримінального кодексу України. Так, КСУ 11 червня ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України ст. 375 ККУ. Суд вирішив визнати оспорювану статтю неконституційною. Ця стаття встановлює кримінальну відповідальність суддів за постановлення "завідомо неправосудного" вироку, рішення, ухвали або постанови.

Нардепи наголосили на тому, що словосполучення "завідомо неправосудного" є оцінним, його зміст законодавчо не визначений, тому не забезпечує передбачності застосування оспорюваної норми кодексу. У поданні вказується суперечність принципу верховенства права, порушення вимог низки статей Основного Закону України.

У повідомленні йдеться, що в статті 375 не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, який вирок, рішення, ухвала або постанова судді (суддів) є "неправосудними", а також не розкритий зміст виразу "завідомо неправосудний". Мовляв, це може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою. У КСУ дійшли до висновку, що встановлення кримінальної відповідальності за постановлення "завідомо неправосудного" судового рішення створює ризики та можливості для впливу на суддів.

"Стаття 375 Кодексу суперечить принципові верховенства права, а саме такому його елементові, як юридична визначеність, та не узгоджується з принципами незалежності суддів, обов’язковості судового рішення, а отже, суперечить частині першій статті 8, частинам першій, другій статті 126, частині першій, пункту 9 частини другої статті 129 Конституції України", — йдеться у рішенні КСУ.

Тому Конституційний Суд України вважає за доцільне відтермінувати втрату чинності цієї статті на шість місяців з дня ухвалення судом рішення про її неконституційність, у зв’язку з чим Верховна Рада України має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею у відповідність із Конституцією України та цим рішенням.

Нагадаємо, експерти спрогнозували для видання "Коментарі" вердикт Конституційного Суду України (КСУ) щодо законності дій уряду під час введення карантинних заходів, а також наслідки цього вердикту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини