Головна Новини Суспільство події Штрафні санкції для місцевої влади: чим загрожує нова карантинна вимога Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Штрафні санкції для місцевої влади: чим загрожує нова карантинна вимога Кабміну

Експерти спрогнозували, чи може нове рішення Кабміну породити ще більший розрив між регіонами і центром

19 листопада 2020, 16:20
Поділіться публікацією:

Міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов заявив, що на керівників міських рад будуть накладатися штрафи, якщо підлеглі їм комунальні заклади і підприємства не стануть дотримуватися карантинних обмежень. Як на це можуть відреагувати керівники місцевих органів влади? Чи не породить це ще більший розрив між регіонами та центром? Відповідь дали "Коментарям" експерти.

Штрафні санкції для місцевої влади: чим загрожує нова карантинна вимога Кабміну

"Місцева влада буде оскаржувати подібні рішення з приводу штрафів"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик прогнозує, що спроба центральної влади штрафувати за недотримання карантинних заходів владу місцеву стане предметів судів.

"Місцева влада оскаржуватиме подібні рішення з приводу штрафів. І у них це цілком може вийти. Адже є проблема із законодавчим забезпеченням подібних ініціатив уряду", — підкреслює Віталій Кулик.

Керівник ЦДПГС нагадує, що місцеве самоврядування — це автономна сфера, яка має певні повноваження на місцях.

"Якщо центральна влада хоче закручувати гайки (а саме так розглядається намір штрафувати), то потрібно, щоб сам карантин був законний, забезпечений законодавчо, — впевнений Віталій Кулик. — Має бути певний закон, рішення КСУ щодо конституційності цього рішення. Все повинно бути в рамках правового поля. А поки ми цього не спостерігаємо".

За словами експерта, ми бачимо спроби грати на карантині й навколо цієї теми.

"Питання штрафів будуть переноситися в суд. На цьому будуть робити політичний піар, отримувати політичні дивіденди критики режиму. І розкол між центром і місцевим самоврядуванням буде посилюватися, — попереджає директор ЦДПГС. — Ситуація буде підштовхувати місцеву владу, з якої навряд чи зможуть стягувати штрафи, до фрондування центру. А як тільки центральна влада покаже слабину, слід очікувати спроби захопити більше політичного простору зі сторони мерій. Піде наступ регіонів на інші повноваження центру щодо управління територіями. На місцях будуть саботувати рішення центру, переймати на себе деякі дублюючі функції — без фінансової відповідальності".

"Розрив явно не зменшується, попри певну ротацію в місцевій владі"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова резюмує, що глобально розрив між центром і регіонами все посилюється.

"Ми побачили це під час першої хвилі карантину — як входили в неї, як її проходили, як виходили. Були контри між обраними місцевою громадою главами міськрад — і призначеними президентом головами ОДА. Відбувалося своєрідне перетягування каната між центральною і місцевою владою. Це продовжилося під час підготовки до виборів, на самих виборах, — підкреслює Олександра Решмеділова. — Зараз ми бачимо парад непокори мерів в ракурсі карантину вихідного дня. Розрив явно не зменшується, попри певну ротацію в місцевій владі (яка ще йде)".

На думку аналітика, опалювальний сезон і борги за тепло і газ — певною мірою електрошокер, яким центр буде намагатися якось втихомирити, протверезити, заспокоїти мерів. Але по факту це може породити ще більшу проблему.

"Верховна Рада розуміє, що настає криза неплатежів. Це видно за дискурсом, за новими законопроектами, за зростанням комуналки. Питання лише в тому, кого зроблять крайнім, на кого можна буде медійно сконцентрувати негатив. Центр буде намагатися все повісити на місцеву владу (мовляв, якби вони були "наші", все було б краще), регіони будуть кивати на центр (мовляв, усі біди — звідти). І всякого роду карантинні штрафи та санкції лише підтверджують, що розкол посилюватиметься", — прогнозує Олександра Решмеділова.

Нагадаємо, в Україні почали діяти "пріоритетні години" для пенсіонерів під час карантину. Відомо, де й о котрій вони діють.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини