Головна Новини Суспільство події Прогноз - по 3 000 хворих COVID-19 в добу: як не допустити буму інфікування в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз - по 3 000 хворих COVID-19 в добу: як не допустити буму інфікування в Україні

Експерти розповіли, чи реально змінити ставлення українців до епідемії, яка ризикує набути нового масштабу вже в кінці місяця

2 вересня 2020, 12:20
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевняє, що до кінця вересня ми можемо отримати близько 3 тисячі інфікованих коронавірусом на добу. Ряд експертів вважає, що МОЗ самостійно не впорається з пандемією COVID-19, якщо ставлення громадян до карантину не зміниться. Чи реально змінити це саме ставлення, нібито більш легковажне, ніж навесні та що для цього потрібно зробити — на ці та багато інших питань в ексклюзиві "Коментарів" відповіли експерти.

Прогноз - по 3 000 хворих COVID-19 в добу: як не допустити буму інфікування в Україні

"Змова"

Експерт Українського інституту політики (УІП), магістр державного управління Володимир Воля вважає, що якщо не буде великої кількості тяжкохворих, навряд чи влада зможе змінити ставлення громадян до пандемії, багато в чому підірване діями цієї самої влади (вибіркове ставлення до карантину, "перегин" із забороною гуляти в парках і т.д.).

"У ряді країн, де було багато важкохворих, навіть за відмову одягти маску серйозно штрафують, а то і б'ють. Нещодавно, наприклад, в Італії побили та виштовхали з пароплава за подібне, — зазначає Володимир Воля. — В Україні, на щастя, вдалося уникнути драматичних подій, які навесні відбулися в тій же Італії. Але ми бачимо скептичне ставлення до ситуації з боку наших громадян, які не зіткнулися з хворобою. Згідно з опитуваннями, навіть родичі у багатьох не перехворіли. І дехто думає, що все це якась змова з якоюсь метою ".

На думку експерта УІП, жорсткий весняний карантин, можливо, вніс свій внесок — стримав поширення коронавірусу. Але в українців виникли підозри в маніпуляціях з боку влади: як через малу (спочатку) кількості хворих, так і через дії чиновників і політиків, які вибірково ставилися до карантинних заходів, вимагаючи від інших їх суворого дотримання.

"Можливо, ситуація буде змінюватися, через те, що зараз ми бачимо зростання захворюваності. За минулу добу в Україні, наприклад, число інфікованих Covid-19 збільшилася майже на 2,5 тисячі осіб.

Але недовіра у частині громадян все одно залишиться. Так що домогтися дисциплінованості при дотриманні карантинних заходів буде складно", — прогнозує Володимир Воля.

Прогноз на вересень

Директор Київської академії політичних перспектив Михайло Железняк згоден з даними, які навів прем'єр Денис Шмигаль. Як і з тим, що слід максимально дотримуватися заходів безпеки.

"Кількість хворих, дійсно, може досягти до кінця вересня 3 тисячі щодоби. Причому збільшуючись в геометричній прогресії, — говорить експерт. — На жаль, багато в чому тут виною відсутність дисципліни серед українців. Чимало людей знаходяться в торгових центрах, метро без масок. Непогано було б ввести контролюючий орган, який карав би за такі порушення. Тому що саме маски та дистанціювання стримували навесні поширення епідемії ".

У школах Михайло Железняк вважає правильним розбити кожен клас на дві групи, щоб ті відвідували навчальний заклад через день. Висаджування в кабінетах повинна бути, на його думку, в шаховому порядку. І, звичайно, в "червоних зонах" — тільки дистанційне навчання.

"Пандемію могли використовувати як маніпуляційний інструмент для перенесення місцевих виборів. Але недавній з'їзд "Слуги народу" продемонстрував, що зміщувати дату виборів чинна влада не збирається. Думаю, цей крок також повинен сприяти більш відповідальному ставленню громадян до ситуації з пандемією. Адже якби вибори перенесли — це б виглядало як маніпуляція на коронавірусі ", — пояснює експерт.

Помилка влади

Проблема карантину не тільки медична, але й інформаційна. Комунікація з суспільством — начисто провалена. Так вважає аналітик, фахівець з політичних і корпоративних комунікацій Андрій Попов.

"З одного боку, влада вимагає дотримуватися карантину і носити маски, а з іншого — сама ж ці вимоги систематично порушує, — пояснює аналітик. — Причому всі влади: як центральні, так і місцеві. Люди це бачать і думають:" Чому їм можна, а мені ні? ". Крім того, немає чітких роз'яснень, особливо по селах, чому ж так небезпечний коронавірус".

У підсумку, відзначає Андрій Попов, одні Covid-19 демонізують, а інші — ігнорують.

"Плюс додається фактор безкарності за порушення, — продовжує експерт. — Боюся, поки не трапиться щось знакове і негативне, черговий масштабний скандал на цю тему, люди так і будуть себе поводити. Але саме комунікації — головна проблема чинної влади. Причому не тільки стосовно до вірусу ".

Нагадаємо, черговий рекорд захворюваності коронавірусів зафіксували в Україні. За добу число інфікованих зросла майже на дві з половиною тисячі осіб. Абсолютним же лідером за темпами поширення Covid-19 другий день поспіль став Київ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини