Головна Новини Суспільство події Подвійні паспорта в Україні: названі ризики легалізації подвійного громадянства
commentss НОВИНИ Всі новини

Подвійні паспорта в Україні: названі ризики легалізації подвійного громадянства

Експерти відзначили, що насправді багато українців мають подвійний паспорт, але в сьогоднішніх умовах держава це ігнорує

9 вересня 2020, 12:00 comments2051
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна рухається до подвійного громадянства — і влада над цим працює. "Коментарі" разом з експертами розібралися, коли в Україні офіційно може з'явитися подвійне громадянство і що заважало (заважає) узаконити те, що фактично мають чи не всі наші топ-політики і топ-чиновники, не кажучи вже про олігархів.

Подвійні паспорта в Україні: названі ризики легалізації подвійного громадянства

"Насправді багато українців мають подвійний паспорт"

Історія про те, що в Україні готують, розробляють закони про подвійне громадянство — на рівні парламенту, Кабміну, президента — вже давня. На цьому акцентує експерт з конституційного права Богдан Бондаренко. За його словами, головне визначитися — навіщо взагалі нам потрібно подвійне громадянство.

"Нічого не заважає прийняти відповідний закон, якщо для цього буде реальна необхідність, — пояснює експерт. — Так, в статті 4 Конституції України записано: "В Україні існує єдине громадянство". Але, можливо, заради змін не буде необхідності змінювати Конституцію (для чого потрібні 300 голосів парламенту). Можливо, вистачить звернення до Конституційного суду — щодо пояснення цього положення Основного Закону. І, в залежності від висновків КС, можна буде вже схвалити закон".

Богдан Бондаренко наголошує, насправді багато українців мають подвійний паспорт. Але в сьогоднішніх умовах держава це ігнорує. Й не визнає, але і як би не помічає.

"Подвійне громадянство може бути цікавим інструментом, який дозволить повернути заробітчан, вирішить питання наших прикордонних областей, де люди мають по кілька паспортів. Важливо розробити певну концепцію — для чого саме ми приймаємо рішення про подвійне громадянство. Щоб це було не просто заради факту його існування. Якщо така концепція є (буде) — я тільки за", — говорить експерт.

"Важливо прописати все чітко і зрозуміло, щоб не було подвійних трактувань"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що ініціатива про подвійне громадянство частково прив'язана до ідеї Зеленського про важливість повернення українців з-за кордону в Україну. Що важливо і демографічно, й економічно.

"Ця тема обговорювалася навесні. Потім законопроект був знятий. Зараз знову повертаються до цієї теми, — зазначає політолог. — Я підтримую ідею подвійного громадянства для звичайних громадян. Де-факто воно і так є. Тисячі українців мають угорські, румунські, російські паспорти".

Формально Конституція України визнає інститут єдиного громадянства. Реально ж навіть частина політиків має громадянство двох, а то і більше країн. І ситуація породжує проблеми, підкреслює експерт.

"Важливо привести до ладу цю сферу, — упевнений Олексій Якубін. — Я б прописав в законі, що політики, топ-чиновники не мають права мати подвійне громадянство. Щоб, йдучи в політику, люди це розуміли. Має бути чітко прописана ця заборона".

Серед ризикових моментів деякі називають відкриття з наступного року українського ринку землі. У законі прописана заборона на її покупку іноземцям. Але якщо вони отримають можливість стати громадянами України, то...

"Втім, у тому ж законопроект про ринок землі й так були закладені інші "крашанки"- можливості отримувати її тими ж іноземцями через різні механізми, — зазначає політолог. — Можна, наприклад, в законі про подвійне громадянство прописати, що якщо людина отримує українське громадянство, вона деякий час не має право купувати ту ж землю... В цій дискусії важливо не виплеснути з водою немовля. Інститут подвійного громадянства є в тих же Ізраїлі, США, РФ. Важливо прописати все чітко і зрозуміло, щоб не було подвійних трактувань".

Говорячи про прописану попереднім законопроєктом заборону на громадянство країни-агресора (РФ), Олексій Якубін зазначив, що з часом ця норма може бути змінена.

"Я можу зрозуміти владу, яка включає цей елемент, щоб уникнути звинувачень в легалізації російської паспортизації в ОРДЛО і Криму. Але, з іншого боку, такими заборонами ми створюємо дискримінаційний момент, — підкреслює експерт. — Для власників угорських, румунських, кіпрських паспортів українське громадянство — будь ласка, а для російських — ні. Але ж нам важливо не відштовхнути, а утримати тих громадян України, які з різних причин вже мають російський паспорт. Над цим питанням ще варто подумати".

"Депутатам невигідно, якщо закон буде регулювати правовий статус громадян з громадянством інших країн"

Експерт з питань політики і економіки Всеволод Степанюк вітає спроби прийняти закон, який буде регулювати питання громадянства.

"Важливо, щоб громадяни інших країн, які є і громадянами України, не займали державні посади, не були депутатами, не голосували на виборах, — зазначає експерт. — Сподіваюся, цей закон врегулює ці суперечності. Хотілося б подивитися — як?"

При цьому, підкреслює Всеволод Степанюк, тим же депутатам невигідно, якщо закон буде регулювати правовий статус громадян з громадянством інших країн. Адже тоді громадянин іншої країни (а таких у нас у владі вистачає) не зможе бути в Україні депутатом або міністром.

"Це питання добре врегульовано в РФ, де зазначено, що на держпосади не можуть бути не тільки громадяни інших країн, але навіть громадяни, які мають майно за кордоном і рахунки в закордонних банках", — наводить приклад експерт.

Нагадаємо, ДПСУ пояснила, кому з українців можуть відмовити в перетині кордону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини