Головна Новини Суспільство події Пінгвінам та тюленям загрожує велетенський айсберг
commentss НОВИНИ Всі новини

Пінгвінам та тюленям загрожує велетенський айсберг

Якщо айсберг дістанеться до острова Південна Джорджія, тваринам буде складно шукати канали їжі, а тварини, що живуть на морському дні можуть загинути

4 листопада 2020, 22:10
Поділіться публікацією:

Гігантський айсберг насувається на Британську територію

Пінгвінам та тюленям загрожує велетенський айсберг

Фото: Pinterest

Величезна брила льоду, відома як айсберг A68a, наближається до острова  Південна Джорджія, що в Атлантичному океані. Експерти припускають, що існує вірогідність того, що його пришвартує прямісінько до берегів острова, який є частиною Британії. 

Якщо події розвиватимуться за цим сценарієм, на місцевих тварин чекатиме  кілька небезпек. По-перше, айсберг може закрити звичні канали їжі для популяції тюленів та  пінгвінів, що ускладнить вигодовування молодняка. По-друге, тварини, що живуть на морському дні у тому місці, де айсберг сяде на мілину, ймовірно загинуть. Зараз до острова крижаному гіганту залишилося кілька сотень кілометрів.

 "Екосистеми можуть відновитися і, звичайно, відновляться, але існує небезпека, що, якщо цей айсберг застрягне, він може там лишитися протягом років, що матиме великий вплив не лише на екосистему Південної Джорджії, але й на її економіку", — повідомляє професор Джерент Тарлінг з Британської антарктичної служби.

Сюди, до Південної Джорджії, течії приносять безліч айсбергів, проте A68a з них найбільший. Його площею в 4200 кв. км дозволить йому дістатися прямо до берегів острова Південна Джорджія.

"Коли йдеться про пінгвінів та тюленів у вирішальний для них період — під час вирощування малюків — фактична відстань, яку вони мають подолати, щоб знайти їжу має значення. Якщо ця відстань буде занадто великою, вони не встигатимуть вчасно повертатися до своїх дітей, щоб не дати їм померти з голоду", — додає Тарлінг.

У 2004 році до берегів острова вже прибивало айсберг, як наслідок — на узбережжях виявили велику кількість мертвого молодняка тварин, що там проживали. 

Попри те, що айсберг рухається у напрямку британського острова, можливість відвернути зіткнення є. 

"Якщо він обійде острів і рухатиметься на північ, він може розпадатися. Він швидко потрапить у тепліші води, і хвилі почнуть його знищувати", -  пояснює доктор Ендрю Флемінг.

За словами вчених, дивно те, що A68a досі не тріснув на шматки, адже на зроблених знімках фіксуються значні розколи. 

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли про екологічну катастрофу в Шрі-Ланці, коли на берег викинулася сотня китів. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини