Головна Статті Суспільство події Підсумки 2020 року в соціальній сфері: багато гучних подій
commentss Cтатті Всі новини

Підсумки 2020 року в соціальній сфері: багато гучних подій

Найгучніші події 2020 року часто не отримали позитивного фіналу

1 січня 2021, 20:00
Поділіться публікацією:

2020 рік запам'ятався багатьом з нас в першу чергу завдяки пандемії коронавірусної інфекції COVID-19. Сталося ще багато гучних подій, про які говорили не тільки в Україні, а й в усьому світі. Детальніше — в огляді порталу "Коментарі".

Підсумки 2020 року в соціальній сфері: багато гучних подій

Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Авіакатастрофа МАУ

8 січня український літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" зазнав аварії недалеко від міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані. У той момент на борту авіалайнера знаходилися громадяни 7 країн — 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них — 11 громадян України . На жаль, всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Влада Ірану спочатку спростовувала причетність до катастрофи українського лайнера, проте 11 січня іранські військові офіційно визнали , що збили літак компанії "МАУ", однак це було "ненавмисно".

Міністр закордонних справ Канади Франсуа Філіп заявив , що чорні ящики літака "МАУ" належать Україні, однак міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф підкреслив, що його країна не передаватиме Україні для розшифровки "чорні ящики".

Відомо, що була досягнута домовленість про те, що розмір компенсацій, який буде виплачений владою Ірану постраждалим, не відрізнятиметься в сумі, незалежно від громадянства жертв. Влада Ірану вирішила відкликати рішення і не виплачувати сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін. Компенсація спричинила дискусії в іранському суспільстві, вважає Єнін і додав, що українська сторона ще не починала переговори про суму компенсації. Як вважає заступник міністра закордонних справ України, сума грошової компенсації залежить від обставин авіакатастрофи.

Остаточні результати розслідування Іран опублікував тільки в кінці грудня 2020 року.

Смерті знаменитостей

26 січня в авіакатастрофі загинув відомий баскетболіст Кобі Брайант, йому був 41 рік.

31 січня в 92 роки померла американська письменниця Мері Хіггінс Кларк.

25 лютого 2020 року в Каїрі 25 лютого помер екс-президент Єгипту Хосні Мубарак. Він помер у військовому госпіталі через кілька тижнів після операції, йому був 91 рік.

У березні у віці 100 років помер колишній Генеральний секретар ООН і прем'єр-міністр Перу Хав'єр Перес де Куельяр.

6 липня у віці 91 року помер відомий італійський композитор Енніо Морріконе.

19 серпня на 102 році життя помер вчений в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, президент НАН України, перший нагороджений званням Герой України Борис Патон.

18 вересня в 87 років пішла з життя найстаріша з членів нинішнього складу суддів верховного суду США Рут Бейдер Гінзбург.

18 вересня також помер відомий історик Стівен Коен, йому був 81 рік.

4 жовтня в віці 81 року від ускладнень коронавірусної хвороби помер засновник відомого бренду Kenzo, японсько-французький дизайнер Кензо Такада.

14 жовтня в віці 84-х років помер професор, блискучий знавець української мови Олександр Пономарів.

31 жовтня в віці 90 років помер відомий шотландський актор і лауреат премії "Оскар" Шон Коннері.

6 листопада в 86 років помер письменник-сатирик Михайло Жванецький.

14 листопада в віці 85 років помер відомий на пострадянському просторі актор Армен Джигарханян.

17 листопада на 85 році життя помер радянський, український, російський театральний актор і режисер, народний артист України Роман Віктюк.

25 листопада в 60 років помер колишній нападник збірної Аргентини та чемпіон світу 1986 року Дієго Марадона.

27 листопада о 46 років помер — американський інтернет-підприємець, венчурний капіталіст, CEO онлайн-магазину одягу, взуття та аксесуарів Zappos.com Тоні Шей.

2 грудня після захворювання COVID-19 пішов з життя колишній президент Французької Республіки Валері Жискар д'Естен, йому було 94 роки

9 грудня о віці 64 років помер легендарний італійський футболіст, чемпіон світу, володар "Золотого м'яча" Паоло Россі.

17 грудня в віці 61 року помер міський голова Харкова Геннадій Кернес.

22 грудня померла відома британська супермодель Стелла Теннант, їй було 50.

29 грудня на 98 році життя помер відомий французький модельєр італійського походження П'єр Карден.

Пандемія COVID-19

Рівно рік тому, 31 грудня 2019 року, в Китаї офіційно заявили про нову коронавірусну інфекцію COVID-19 . Офіційно у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) повідомили про нове захворювання 31 грудня минулого року. Тоді повідомлялося, що в місті Ухань в Китаї стало зростати кількість хворих на атипову пневмонію невідомого походження. 7 січня 2020 року влада країни заявили, що збудником захворювання є новий коронавірус, який отримав тимчасову назву "2019 nCoV".

Коронавіруси — велике сімейство вірусів, здатних викликати різні захворювання — від звичайної застуди до більш серйозних станів. Новий коронавірус (nCoV) — це новий штам коронавируса, який раніше не виявлявся у людей. В подальшому захворювання, що викликається цим новим вірусом, отримало назву "COVID-19".

11 березня 2020 року нові випадки зараження коронавірусом стали фіксувати за межами Китаю. Тоді генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус заявив, що захворювання підпадає під характеристики пандемії. Тоді вже було відомо про 118 тис. випадків захворювання у 114 країнах світу. Згідно з офіційними даними на той момент коронавірус став причиною смерті 4291 людини. Уже в середині березня епіцентром захворювання стала Європа, де налічувалося понад 40% від загальної кількості хворих COVID-19. До кінця квітня в регіоні вже було зареєстровано понад 63% від загальної кількості смертей через коронавірус.

Карантин

Вперше карантин через пандемію коронавірусу в Україні був введений з 18 березня. Тоді в країні було зареєстровано кілька десятків випадків зараження коронавірусом. І до осені в Україні діяли часткові коронавірусні обмеження, які посилювалися тільки в деяких регіонах країни.

Протягом листопада та грудні коронавірус став стрімко поширюватися в Україні, що стало причиною для занепокоєння з боку влади. На тлі зростання захворюваності влада вживає заходи у вигляді карантинних обмежень, які не завжди подобаються жителям нашої країни. Одним з останніх — став карантин вихідного дня. Його суть полягала в тому, що на вихідних в країні повинні працювати тільки продовольчі магазини, аптеки і ветеринарні аптеки. Але представники малого і середнього бізнесу категорично розкритикували таке рішення. Деякі з них все ж працювали у вихідні, але за підсумком багато хто отримав штрафи.

Уряд України прийняв рішення про локдаун — посилений карантин буде діяти з 8 по 24 січня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також повідомив, що на період посиленого карантину імовірно буде заборонено:

- відвідування навчальних закладів, крім дитячих садків;
— робота кафе, ресторанів, барів, крім доставки і замовлень на винос;
— робота непродовольчих магазинів, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, спортзалів, фінтес-клубів і салонів краси;
— культурні, спортивні, рекламні масштабні заходи. За словами прем'єр-міністра, громадський транспорт не припинятиме роботу, тому як він є "життєво необхідною" для громадян України.

Також в період посиленого карантину будуть працювати продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори і готелі.

Авіакатастрофа під Харковом

25 вересня зазнав аварії літак АН-26, на борту якого знаходилися 27 осіб. Літак, підвідомчий Харківському національному університету повітряних сил, виконував навчальні польоти. На місці загинуло 26 осіб, один курсант помер від опіків у лікарні, ще одному вдалося дивом врятуватися.

28 жовтня урядова комісія з розслідування авіакатастрофи Ан-26 під Чугуєвом визначила причини падіння борту. Комісією були озвучені основні причини падіння АН-26, такі, як відсутність контролю за польотами з боку керівництва навчального закладу і недбалість у проведенні польотів у вузі.

Крім цього, були названі недостатня підготовка членів екіпажу до особливих ситуацій, злети конвеєром — відомо, що виконувалося 6 польотів поспіль, відмова системи управління двигуна і порушення планової таблиці польотів. Крім цього, комісія зробила висновок, що виникли ще 6 небезпечних факторів, які привели до падіння Ан-26. Серед них відмова системи ГРТ-24 і системи управління лівого двигуна; екіпаж не зміг вирівняти тягу обох двигунів і випустив закрилки при посадці борту; стався несвоєчасний переказ літака на зниження; екіпаж створив штучну несиметричність тяги головною установки.

Захоплення автобуса із заручниками в Луцьку

Максим Кривошей, який назвався Максимом Поганим, захопив заручників в луцькому рейсовому автобусі 21 липня. Близько 12 годин він утримував 13 осіб без їжі і води, погрожуючи підірвати автобус. Лише ввечері заручників вдалося звільнити. У Міністерстві внутрішніх справ впевнені, що спецоперація пройшла успішно, так як жоден з пасажирів автобуса не постраждав.

29 грудня Луцький міськрайонний суд Волинської області продовжив термін утримання під вартою Максима Кривошея . Як повідомили в прес-службі суду, луцький терорист буде перебувати в СІЗО до 2 лютого 2021 включно.

Пожежі

16 квітня почалося загоряння лісу в Житомирській області. Пожежа тривала майже два тижні, зачепивши зону ЧАЕС.

6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Борівського і Охтирського лісництв в Луганській області виникла лісова пожежа на площі близько 50 га. 13 липня її вдалося ліквідувати. В результаті пожежі загинули п'ятеро людей, ще 34 людини були госпіталізовані.

30 вересня о Луганщині знову почалися пожежі і через кілька днів поширилися вглиб лісів, досягли будинків місцевих жителів. Всі десять вогнищ пожеж вдалося ліквідувати лише 8 жовтня. Вигоріли десятки гектарів лісу, були людські жертви.

Обмін полоненими

16 квітня, відбувся обмін полоненими — Україна повернула 20 громадян, які перебували в'язницях на окупованих територіях. Український гарант Володимир Зеленський заявив, що для нього тоді був особливо радісний день, тому що додому повернуться з російського полону громадяни нашої країни, незалежно, від їх статусу і професії.

Повені в західній Україні

В кінці червня Захід України охопила масштабна повінь через те, що в регіоні випало занадто багато опадів. Станом на ранок 27 червня в західних областях України через негоду в 180 населених пунктах було підтоплено понад три тисячі будинків, були затоплені підвали та присадибні ділянки місцевого населення. Руйнування зазнали автомагістралі, мости та інші об'єкти інфраструктури. Служба безпеки України почала розслідувати причини руйнівних повеней на заході України за статтею "екоцид" Кримінального кодексу України. В рамках справи досліджують, як могла вплинути діяльність і бездіяльність посадових осіб на причини катастрофічних паводків. Повідомляється, що спецслужба зафіксувала масове знищення рослинного світу, що, ймовірно, могло призвести до екологічної катастрофи.

Затонулий танкер в Одесі

22 листопада 2019 року в Одесі зазнав аварії танкер "Delfi". 18 липня 2020 року його почали піднімати, але не змогли підняти танкер з першого разу. Під час робіт з підняття танкера сталася надзвичайна подія — з нього вилилося паливо . За словами заступника начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталія Караулова, фахівці повідомили про пляму, площа якого становить 7,5 тисячі "квадратів". 11 вересня анкер Delfi доставили в акваторію морського порту "Чорноморськ".

Згвалтування в Кагарлику

У Кагарлику Київської області затримали двох поліцейських, яких підозрюють в груповому зґвалтуванні. У місцеву лікарню в Кагарлику прийшла дівчина, яка заявила про те, що її згвалтували. Їй трохи більше 25 років. При цьому вона зізналася, згвалтували її саме співробітники поліції. Раніше її нібито викликали до відділення по справі про крадіжку майна. Служба внутрішньої безпеки провела перевірку і двох поліцейських, в результаті, затримали. За попередньою версією, докази їх причетності до злочину є. З правоохоронних органів підозрюваних тут же звільнили.

3 липня стало відомо, що оперуповноваженому Кагарлицького відділення національної поліції, який за вказівкою свого начальства тримав руки потерпілої, був встановлений цілодобовий домашній арешт. Під час тортур безпосередній керівник поліцейського одягав на жертву протигаз і затискав трубку, не даючи можливості повітрю надходити в організм. Другий учасник відноситься до іншого випадку, який мав місце в Кагарлику в січні 2020 року. Йому взяли запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини