Головна Статті Суспільство події П'ять безглуздостей січневого локдауну в Україні
commentss Cтатті Всі новини

П'ять безглуздостей січневого локдауну в Україні

Черговий карантин по-українськи виявився безглуздим і нещадним

12 січня 2021, 16:16 comments2207
Поділіться публікацією:

Як показало опитування, проведене компанією Research & Branding Group, думки українців щодо доцільності нинішнього локдауна розділилися навпіл. У той час як 42% підтримують його введення, рівно стільки ж — 42% — не підтримують. В цілому можна констатувати, що основною відмінною рисою нинішнього карантину є те, що ніхто повністю не розуміє, в чому його сенс. А експерти припускають, що січневий карантин в Україні став черговим проявом чинного суспільного договору: поки влада удає, що піклується про народ, народ удає, що дотримується правил.

П'ять безглуздостей січневого локдауну в Україні

Локдаун в Україні. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

"Коментарі" проаналізували, що відбувається в країні на п'ятий день загального локдауну, і прийшли до невтішного висновку: тут у нас повний хаос.

1. Введення карантину на мінімальній захворюваності

Рішення про локдаун з 8 по 24 січня уряд ухвалив ще 9 грудня, задовго до того, як була відома епідобстановка на початок року. Це викликало велике непорозуміння як у суспільстві, так і в експертному середовищі. Зокрема, аналітик "ТелеТрейд" Сергій Родлер назвав січневий локдаун політичним, а економіст Олексій Кущ зазначив, що українська влада діє за принципом "треба щось робити просто для того, щоб ніхто не звинуватив у бездіяльності".

У зв'язку з тим, що за місяць захворюваність впала, і події почали розгортатися за зовсім абсурдним сценарієм. За два дні до початку локдауну в пресі почали активно мусуватися чутки про те, що його взагалі можуть скасувати, оскільки кількість хворих в порівнянні з груднем знизилося в рази. В уряді зберігали горде мовчання аж до 8 січня, отож карантин прийшов за розкладом.

У результаті наші жорсткі локдауни мають всі шанси завоювати звання найбезглуздіших у світі. Адже в той час, як інші країни вводять жорсткі обмеження на піках захворюваності, наші локдауни — і березневий, і січневий — були введені на мінімумах.

2. Заклеєні полиці супермаркетів

Другу безглуздість, що межує з неадекватністю, українці виявили вранці 8 січня, прийшовши в магазини. Якщо в одних супермаркетах все було як завжди, то в інших полиці з промтоварами були надійно відгороджені від покупців і навіть переклеєні скотчем. Мовляв, масло і ковбасу купувати можна, а шкарпетки та шампунь — не можна.

Вже через кілька годин ця "особливість національного локдауну" знайшла відображення в численних мемах, в яких автори вішали на зубну пасту і колготи стікери "небезпечно", "можна заразитися ковідом", тощо.

Ще більшу плутанину вніс ту обставину, що парфюмерно-косметичні мережі працюють у звичайному режимі, і, щоб залучити покупців, які вже нічого не розуміють у цій плутанині, безперестанку шлють повідомлення з інформацією про акції.

"Епіцентр" на цьому "святі життя" як завжди стоїть осібно.

"Не дивлячись на заборону, "Епіцентр" повністю відкритий для покупців, — розповідає журналіст Андрій Павловський. — Працівники тільки на вході попереджають, що товари, які не внесені до списку першої необхідності, потрібно буде оформити через онлайн замовлення. У підсумку все дозволене ви можете придбати як зазвичай — просто сплативши на касі. Решту асортименту можна вибрати в залі, скласти в візок, через працівників залу оформити як онлайн замовлення, оплатити та забрати товар. У пункті видачі онлайн замовлень вже утворилася черга людей з візками".

3. На ринку теж "згоди немає"

Судячи з того, що відбувається на столичних ринках, там теж толком ніхто не зрозумів, що можна продавати, а що ні. Працює приблизно половина павільйонів, причому працюють продають не тільки дозволені продукти, а й промтовари, побутову хімію, канцтовари, посуд, квіти, аксесуари для мобільних телефонів, тощо.

Більш того, у вихідні 9-10 січня працювали ярмарки, на яких були натовпи народу, що скучив за фермерським продуктам.

4. Ресторани "для своїх"

Якщо кафе і ресторани в центрі Києва показово закриті й працюють тільки на винос, то в спальних районах столиці багато кафе працюють як "в хороші часи", і клієнта зі склянкою кави ніхто на вулицю не жене.

Знаючі люди стверджують, що і в центрі всі ці перевернуті стільці на столах — тільки для формування правильної картинки з вулиці. І насправді "для своїх" все працює: від барів і ресторанів до стрип-клубів.

Треба сказати, що більшість киян нічого кримінального в цих порушеннях "жорсткого локдауну" не бачать. І навіть навпаки: багато хто вважає, що сфера громадського харчування, яка дотримується санітарних правил, що називається, "від і до", незаслужено страждає. Особливо враховуючи, що в "дозволених" метро, маршрутках, магазинах, на ковзанках люди стоять пліч-о-пліч, і це зовсім нікого не турбує.

5. "Вільна буковельська економічна зона"

Масові заходи в Україні з 8 січня офіційно заборонені, але для того, що, судячи з фотографій в соцмережах, твориться сьогодні в Буковелі, "масовий захід" — це занадто м'яка назва. Сотні й тисячі людей буквально штурмують гірськолижні траси, ні про яку соціальну дистанцію, зрозуміло, навіть не йдеться.

Своє обурення на сторінці в соцмережі висловив народний депутат від "Слуги народу" Олексій Леонов. За його словами, нинішній локдаун на тлі масових гулянь в Буковелі — це свинство і ганьба.

"Ну не вкладається у мене в голові, як можна дозволити роботу курортам і заборонити малому бізнесу! Як?! — написав Леонов 9 січня на своїй сторінці в соцмережі. — Просто свинство по відношенню до бізнесу. Всі підприємці, з ким я спілкуюся, кажуть, що минулі місяці працювали в мінус або в нуль, за грудень оборот впав в середньому на 40-55%. Про який карантин?! У Львові закриті ресторани, але працюють ярмарки, Буковель заповнений туристами, ресторани все працюють у звичайному режимі. З Тернополя шлють фото, що все відкрито. Яка ганьба, що ж ми робимо...".

Треба сказати, що фотографії з Буковеля мало кого залишили байдужим. Судячи з усього, для багатьох ця абсурдна ситуація стала вже останньою краплею, а дотепники вже охрестили курорт в Карпатах "вільною Буковельською економічною зоною".

"У мене є тільки одне питання: а що таке з Буковелем? — написала на своїй сторінці в Фейсбук віце-президент Асоціації українських банків Галина Хейло. — І є три варіанти відповіді. Там не поширюється коронавірус? Або може там не діє локдаун? Або там хтось втратив совість?".

На думку Галини Хейло, український локдаун можна порівняти з японським самураєм: у нього теж немає мети, а є тільки шлях.

Раніше "Коментарі" писали, що введення зимового карантину в Україні викликало неоднозначну реакцію у суспільстві. Громадяни не надто задоволені новими обмежувальними заходами, а дехто подейкує про можливе продовження локдауна і після 25 січня. Подібні чутки розвіяв головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Котя

20 січня 2021, 07:00

ЖЫДЯРА КОЛОМОЙША СКАЗАЛ ЖЫДУ ЗЕЛОХУ : "ВОВОЧКА Я ДЕНЬГИ В БУКОВЭЛЬ ВЛОЖИЛ, И ЛОХ КАРАНТИН ТАМ ОТМЕНИЛ, И САМ ПОКАТАЛСЯ." ЖЫД-ЖЫДУ ГЛАЗ НЕ ВЫКОЛЕТ!!!! НО ЖЫДЫ ЗАПЛАКАЛИ, КОГДА УКРАИНЕЦ РОДИЛСЯ!!!!


Новини