Головна Новини Суспільство події Опитування Зеленського: у яких з п'яти питань є шанс отримати путівку в життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Опитування Зеленського: у яких з п'яти питань є шанс отримати путівку в життя

Експерти прокоментували скандал з викинутими на смітник бюлетенями, схожими на анкети з опитування Зеленського

10 листопада 2020, 14:39
Поділіться публікацією:

Тисячі бюлетенів, схожі на ті, які використовували на всенародному опитуванні, ініційованому Зеленським під час місцевих виборів в Україні, знайшли на смітнику. Це — "підстава", або таке насправді може бути? У яких з п'яти питань з опитування є шанс отримати путівку в життя? На ці питання "Коментарям" відповіли експерти.

Опитування Зеленського: у яких з п'яти питань є шанс отримати путівку в життя

"З точки зору вивчення думки населення, це опитування абсолютно даремне, викинуті гроші"

Директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Університету "Києво-Могилянська Академія" Володимир Паніотто прокоментував ситуацію наступним чином: "Не зовсім розумію, в чому проблема. Анкети в опитуванні завжди друкуються з великим запасом. У цьому опитуванні невикористаних бюлетенів було, напевно, кілька мільйонів, якщо не більше. Їх відправили на звалище. І що? Чому це стало новиною і обговорюється? Нікчемність приводу (навіть його повна відсутність), яке все одно призводить до звинувачень, говорить про політичну напруженість у суспільстві".

Керівник КМІС вважає, що будь-який з п'яти питань опитування має шанс отримати путівку в життя.

"По-перше, для прийняття рішень з цих питань не потрібно референдуму (це не вступ в НАТО). По-друге, таке враження, що ні автори опитування, ні велика частина населення країни не розуміє, що це опитування було нерепрезентативним — і мало що говорить про реальну думку населення, — підкреслює Володимир Паніотто. — На моїй сторінці у Фейсбуці навіть люди високого рівня кваліфікації у своїх коментарях проявляли повне нерозуміння відмінності цього опитування від референдуму і того, що мільйони опитаних не гарантують точності опитування".

За словами директора КМІС, у людей є така помилка, що при кілька мільйонах опитаних працює закон великих чисел і забезпечує репрезентативність.

"Тож відсилання до опитування як до аргументу буде нормально сприйматися всіма, крім противників Зеленського (а вони негативно ставилися б до опитування, навіть якби воно було проведене коректно). Зауважу також наступне. З точки зору вивчення думки населення, це опитування абсолютно даремне, викинуті гроші, — підкреслює Володимир Паніотто. — Але якби ми провели репрезентативне опитування, то думка по 4-м з 5 питань було б близька до результатів цього аматорського опитування. Винятком є питання про вільну економічну зону (для Донбасу — ред.), Там ми отримали б показник, який на 10-15% менше, ніж в опитуванні президента".

"Швидше за все спробують вельми спірні результати втілити в якісь законопроекти"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає подібного роду утилізацію бюлетенів нормальною технічною процедурою. Хоча це не виключає її неетичність. Само ж опитування, на думку експерта, нічого спільного з традиційними соціологічними дослідженнями не має.

"Ці опитувальні листки не були пронумеровані. Ніякого їх обліку не було. Як їх друкували (схоже, на ксероксі), як рахували (ніяк), так і утилізували. Безсовісно, абсолютно неетично у відношенні до думки тих, хто брав участь у цьому спірному опитуванні. Технічно все зробили правильно, етично — ні", — говорить Руслан Бортник.

За його словами, найбільше шансів отримати підтримку мають питання про скорочення кількості нардепів з 450 до 300, про довічне ув'язнення для топ-корупціонерів, про Будапештський меморандум.

"При цьому президент і його оточення не хвилює нерепрезентативність цього опитування. Швидше за все, спробують вельми спірні результати втілити в якісь законопроекти. І пояснюючи, що стільки-то українців підтримали ці ініціативи — використовувати це як кийок для пробивання цих проектів в парламенті. Попри те, що нічого спільного з якісним зрізом думки всього українського суспільства це опитування не має", — резюмує керівник УІП.

Раніше стало відомо, коли оприлюднять результати опитування Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини