Головна Новини Суспільство події Новий карантин в Україні: необхідність чи "міна уповільненої дії" перед виборами
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Новий карантин в Україні: необхідність чи "міна уповільненої дії" перед виборами

Експерти розповіли, чи можна було в умовах епідемії в Україні діяти інакше

27 серпня 2020, 13:32 comments1693
Поділіться публікацією:

В Україні до 31 жовтня продовжили і частково посилили (рекомендується заборонити навіть в "зеленій зоні" проведення дискотек, роботу розважальних закладів, нічних клубів, діяльність підприємств громадського харчування з організацією дозвілля, концерти) адаптивний карантин. Крім того, на місяць до 28 вересня уряд закрив кордони для в'їзду іноземних громадян (з деякими винятками). Експерти розповіли "Коментарям", чи можна було в даних умовах діяти інакше і чи не є те, що відбувається "міною уповільненої дії" під місцеві вибори.

Новий карантин в Україні: необхідність чи "міна уповільненої дії" перед виборами

"Підтягування статистики до рівня пандемії"

Є всі підстави говорити про рух в сторону жорсткого карантину, вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик. За його словами, виходячи з моделювання ситуації, уряд розуміє — очікувати наступну хвилю епідемії можна в середині вересня — на початку жовтня.

"При цьому частина експертів говорить, що ми бачимо ручне управління статистикою, підтягування її до рівня пандемії. Мета — перенести дату місцевих виборів або створити нестерпні умови для опонентів чинної влади. У той час, як "Слуга народу" буде робити ставку на молоді покоління, діджитал, в інших політсил виникнуть складності з агітацією, з залученням електорату", — пояснює експерт.

При цьому Віталій Кулик сумнівається, що для перенесення виборів владі вистачить політичної волі, а в Раді — голосів. Не факт, що і на засіданні РНБО всі висловляться за зміну дати місцевих виборів.

"Ситуація з багатьма невідомими. Наскільки в плюс таке перенесення буде чинній владі — незрозуміло, — каже експерт. — Дехто вважає, що це спрацює в плюс, деякі — в мінус. У багатьох західних країнах посилення карантину спонукало до акцій протесту. Ними були охоплені Німеччина, Франція. Не виключаю такого й у нас. Як і демонстративної відмови від виконання прописаних владою антикоронавірусних заходів".

Причому не факт, зазначає Віталій Кулик, що поліція буде готова карати за такі дії.

Директор ЦДПГС сумнівається, що влада зможе забезпечити дотримання жорсткого карантину. До якого суспільство, схоже, не готове.

"Все більше стало скептиків, все менше тих, хто готовий виконувати всі карантинні обмеження. Тим більше коли є винятки для деяких "обдарованих персонажів". Досить згадати ті ж магазини мережі "Епіцентр", які працювали під час жорстких обмежень навесні. Так що цілком ймовірно опір", — прогнозує Віталій Кулик.

"В Україні правила існують, щоб їх порушувати"

Політолог Наталія Білоус не думає, що в Україні у зв'язку з коронавірусом будуть скасовані місцеві вибори, намічені на 25 жовтня.

"Але існуючий підхід з періодичним подовженням адаптивного карантину нагадує методи залякування і контролю населення, — підкреслює експерт. — При цьому тема карантину — відмінний спосіб для опонентів Зе-команди вести конструктивну критику на місцевих рівнях і шляхом цього збільшувати свій рейтинг".

Перенесення ж місцевих виборів на інший термін, на думку Наталії Білоус, може виступити таким собі символом диктатури. Почнуться розмови про узурпацію влади Зе-командою, що може викликати масові протести. Тоді як самі по собі місцеві вибори — вдалий шанс, щоб українські громадяни виплеснули невдоволення, яке накопичилося за час карантину вдома.

"Офіційно українська влада, начебто, веде нашу країну за міжнародними стандартами дій під час епідемій. Але, як показує практика, в Україні правила на те й існують, щоб їх порушувати. Українці така нація, що нас складно чимось налякати, а тим більше змусити коритися", — резюмує політолог.

"Виборчий підхід до карантину"

В української центральної влади як не було системності в прийнятті рішень про карантин, так і немає. Так вважає політичний експерт Олександр Леонов.

"Нагадаю, що навесні безпідставно був введений жорсткий карантин, коли хворих було куди менше. А тепер, коли їх більше, місцеві влади ігнорують думку центру. Багато в чому через допущені ним раніше помилки, — підкреслює експерт. — Досить згадати низку скандалів з працюючими торговими мережами та тим же "Велюром". Свіжий приклад — відкриття Зеленським футбольного матчу в Кривому Розі з глядачами, попри те, що навіть Суперкубок грали без них. З огляду на такий вибірковий підхід до карантину — не дивно, що представники місцевого самоврядування відкрито говорять, що не слідуватимуть вказівкам центру".

На ситуацію накладається і фактор місцевих виборів. І те, що згідно з соціологією, українці куди менше, ніж раніше, бояться "корони". На кону та економічне питання — представники бізнесу вимагають від влади зважених рішень. Та ж заборона на в'їзд іноземців може добити український турбізнес.

"Біда і в тому, що влада практично повністю провалила підготовку до протидії епідемії, — продовжує Олександр Леонов. — З Фонду протидії Коронавірусу лише близько 1,5% було витрачено на те, щоб захистити медиків. А левова частка коштів пішла на піар з дорогами, що не має ніякого відношення до ситуації з епідемією. Так що навіть якщо дії влади будуть більш жорсткими, вони не знайдуть підтримки в суспільстві. Люди в ситуації з карантином швидше встануть на бік місцевого самоврядування".

І тут, підкреслює експерт, Україна входить в небезпечний період, коли центральна влада, можливо, хотіла б почати щось робити. Але вже не може. А представники місцевого самоврядування не хочуть реалізовувати вказівки центру.

Олександр Леонов зазначає: "Важливо щоб в цій ситуації українська медицина не зазнала колапсу від збільшення кількості важких хворих. Другий нюанс — у нас карантин продовжили до 31 жовтня, а 25 жовтня — місцеві вибори. І що буде, якщо якісь регіони потраплять в "червону зону", де заборонена робота громадського транспорту, є ряд інших обмежень? Що буде, якщо регіони будуть ігнорувати карантин? Питань багато — відповідей поки що немає".

Нагадаємо, темпи поширення коронавірусу знову прискорилися. За добу в Україні виявили майже 2 тисячі нових випадків. Найбільше зафіксували в Києві, а також Харківській області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини