Головна Новини Суспільство події Навчання без карантину: експерти розповіли, з якими проблемами можуть зіткнутися школи і вузи
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Навчання без карантину: експерти розповіли, з якими проблемами можуть зіткнутися школи і вузи

"Коментарі" з'ясували, як зробити навчальний процес в умовах карантину в Україні максимально ефективним і безпечним

31 липня 2020, 15:00 comments1769
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що навчальний рік в Україні почнеться вчасно, 1 вересня, "згідно з особливостями епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці". З якими проблемами можуть зіткнутися навчальні заклади і як зробити навчальний процес у нових умовах максимально ефективним і безпечним — на ці та багато інших питань відповіли в нашому ексклюзиві експерти.

Навчання без карантину: експерти розповіли, з якими проблемами можуть зіткнутися школи і вузи

"Важливо, щоб школи не ставали вогнищами зараження"

Абсолютно безпечним навчання ніяк не зробити, упевнений директор Агентства соціальних комунікацій (АСК) Сергій Бєлашко. Але певні заходи, які знизять ризик захворювань, необхідно прийняти.
"Діти не можуть не чіпати руками один одного, парти, двері і так далі. І в масках і рукавичках вони, зрозуміло, не будуть ходити, – зазначає експерт. – Тому дуже важливо, щоб школи не ставали вогнищами зараження. Необхідно там, де можна, зробити навчання у дві зміни, щоб менше дітей перебували у навчальному закладі. Дезінфекція – кожен день. Як у Києві вагони метро після кожного прогону".
Питання в тому, зазначає Сергій Бєлашко, де знайти на це кошти.
"Адже це – не просто протерти щіткою. Потрібні відповідні розпилювачі, хімічні речовини. Щоб це не було – розвести на відро води 100 грамів антисептика і з пульверизатора для миття вікон побризкати", – підкреслює директор АСК.
Він акцентує увагу і на необхідності захищати від інфекції педагогів.
"Міносвіти має застрахувати від вірусу всіх працівників освіти, тому що з початком навчального процесу вони потрапляють в групу ризику, – вважає Сергій Бєлашко. – Адже в школах, особливо в провінції, педколективи – це люди у віці 50+. Для них зараження коронавірусом загрожує ускладненнями, нехорошими наслідками".
Важливо підходити до питання системно, упевнений експерт. Проводити інформаційну роботу не тільки з дітьми і педагогами, але й з батьками. Якщо є найменша підозра на захворювання – тут же проходити відповідну перевірку, приймати необхідні заходи.
"Перед початком навчального року Міносвіти та МОЗ повинні протестувати весь колектив шкіл, не тільки вчителів, але і сторожів, прибиральників, охоронців, – вважає Сергій Бєлашко. – Діти по одному за парту, додаткові парти – це профанація. Школярі вийдуть у коридор, будуть вітатися, обніматися і т. д. Важливо, щоб ресурси і зусилля у нас направили не на якусь показуху (зразково-показовий клас, де між дітьми півтора метра), а вжили заходів, які реально забезпечать безпеку школярів і педагогів".

Школи онлайн

Між тим, вперто ходять чутки, що навчальний процес стартує не скрізь. І що школярів знову можуть перевести на дистанційне навчання. Отримання дітьми освіти регулюється Законом України "Про загальну середню освіту", нагадує громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко. Серед іншого, там передбачено і процес навчання, і система освіти, і те, що освіта має бути безпечною для дітей.

"Але в такому випадку ми говоримо про те, що влада в черговий раз перестраховується. Фактично зірвавши 2019-2020 навчальний рік, вона намагається зірвати і 2020-2021 навчальний рік теж, – вважає експерт. – Складно буде надолужити ті прогалини, які буде ще відчувати на собі це покоління".
Він згоден з тим, що в школах мають бути передбачені певні умови для того, щоб убезпечити учнів від вірусу. Але при цьому нагадує, що статистика захворюваності показує: дії влади щодо впровадження тотального карантину та зриву навчального року не дали ніяких результатів. І це, впевнений експерт, говорить про те, що необхідно змінювати саму систему застосування цих заходів.
"Я вважаю, що зрив навчального процесу був і буде порушенням прав дітей та їх батьків, які платять податки, в яких закладена і оплата навчання їх дітей. Адже безкоштовна освіта забезпечується саме коштом наших з вами податків", – підкреслює кандидат юридичних наук.
Він зазначає, що законом передбачено те, що навчальний заклад повинен забезпечити безпечні і нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я, формувати гігієнічні навички та основи здорового способу життя учнів.
"Заклади охорони здоров'я разом з органами управління освітою та органами охорони здоров'я щороку забезпечують безкоштовне проведення медичного огляду учнів, моніторинг стану здоров'я, здійснення лікувально-профілактичних заходів покладається на керівників навчальних закладів, – говорить Сергій Войченко. – Хочу наголосити, що діти мають право на освіту і позбавляти їх цього ні в якому разі не допустимо!"

Як бути студентам

Окрема тема – виші. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що університети можуть самі визначати, коли і в якій формі вони повинні почати освітній процес у новому навчальному році.
Професор кафедри політичних наук, Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна підкреслює, що навчальний рік у вищих навчальних закладах розпочнеться вчасно не для всіх.
"Так, студенти першого курсу бакалаврату та студенти першого курсу магістратури почнуть навчання в кінці вересня, що пов'язано зі зрушеннями за час вступної кампанії, – пояснює професор. – Щодо початку навчального року виші отримали рекомендації про правила проведення занять, які є стандартними (маски, температурний скринінг і миття рук). Великі виші встигли підготуватися і до форс-мажорних обставин, розробивши спеціальні платформи для дистанційного навчання і ознайомивши з ними викладачів".
На практиці потрібно бути готовим до того, що до появи вакцини карантин може бути введений в будь-який момент, підкреслює Анна Малкіна.
"Також на карантин можуть бути відправлені цілі групи або навіть курси студентів, де будуть виявлені хворі, – зазначає експерт. – Тож як мінімум перша половина навчального року може бути хаотичною. Абсолютно у всіх навчальних закладах немає аудиторного фонду, здатного забезпечити соціальну дистанцію в півтора метра. Тому ризик заразитися буде досить високий".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини