Головна Новини Суспільство події На Донбасі пройдуть «республіканські» навчання: чи є ризик ескалації
commentss НОВИНИ Всі новини

На Донбасі пройдуть «республіканські» навчання: чи є ризик ескалації

Експерти розповіли, чому окупанти вирішили провести спільні антиукраїнські навчання саме наступного тижня

4 листопада 2020, 12:48
Поділіться публікацією:

На окупованій частині Донбасу бойовики "ДНР-ЛНР" силами двох "республік" з 10 по 14 листопада готуються провести спільні антиукраїнські навчання. Чому саме зараз? Чи є ризик ескалації? Експерти відповіли на ці питання "Коментарям".

На Донбасі пройдуть «республіканські» навчання: чи є ризик ескалації

"Росія посилює військовий тиск"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна впевнена, що проведення подібних "навчань" — частина тактики тиску на українську сторону в Мінському процесі.

"Так, зараз Україна і РФ перебувають знову в патовій ситуації, коли політично домовитися не виходить. На цьому тлі Росія посилює військовий тиск: почастішали обстріли, а так званий режим тиші був знову відверто порушений в кінці жовтня: є поранені і загиблі з української сторони", — зазначає аналітик.

На думку Марії Золкіної, кінцем режиму тиші Росія намагається шантажувати Україну і змусити до поступок.

"На цьому тлі паралельно Росія руками самопроголошених республік презентує свій "план дій" щодо імплементації Мінська. Сьогодні, 4 листопада, свій план дії повинна надати українська сторона, — підкреслює аналітик. — А ці навчання — тільки частина тиску на Україну, тактика залякування можливою ескалацією. Щоб політично домовлятися Україна була більш готова".

"Нам треба посилити розвідувальні заходи"

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що проведення подібних навчань в черговий раз доводить — на окупованому Донбасі діють не просто загони міфічних бойовиків, а реальні армійські підрозділи. Вони структурно входять в з'єднання 1 і 2 Армійських корпусів і підпорядковані Генштабу ВС РФ.

"Подібні навчання в ОРДЛО проводилися і раніше. Як правильно, в координації з озброєними силами РФ, — підкреслює експерт. — У тому чи іншому вигляді різні заходи з бойової підготовки окупанти проводили весь рік. А тепер як би — фінальний акорд, де перевіряючі з РФ оцінять діяльність цих підрозділів".

Небезпека подібних навчань, на думку Влада Волошина, в тому, що:

- будь-який підготовлений противник набагато небезпечніший, ніж ненавчений;

- під прикриттям навчань окупанти проведуть перегрупування сил і засобів.

"Не факт, що озброєння потім повернеться в місця постійної дислокації, — зазначає експерт. — Нам треба посилити розвідувальні заходи. Чого офіційно ми зробити не можемо".

При цьому серйозного загострення ситуації на фронті Влад Волошин найближчим часом не прогнозує.

Нагадаємо, Резніков оскандалився через слова про Донбас-пухлину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини