Головна Новини Суспільство події Кібератака на сайт Нацполіціі: з чим пов'язаний хакерський взлом і коли чекати нових фейків
commentss НОВИНИ Всі новини

Кібератака на сайт Нацполіціі: з чим пов'язаний хакерський взлом і коли чекати нових фейків

Ряд експертів пов'язує хакерський напад з майбутніми виборами президента США

24 вересня 2020, 13:11
Поділіться публікацією:

Хакери зламали 23 вересня офіційний веб-сайт Нацполіціі України та опублікували ряд фейкових повідомлень (про нібито аварію на Рівненській АЕС і евакуацію жителів міста Вараш, про "вбивство" американських військових на Херсонщині). "Коментарі" розпитали експертів, яких кібератак варто чекати ближче до виборів і в день виборів, а також — як їм можна запобігти.

Кібератака на сайт Нацполіціі: з чим пов'язаний хакерський взлом і коли чекати нових фейків

"Висококласні хакери завжди працюють на спецслужби"

За словами експерта з питань сектора оборони і безпеки Олега Старикова, якщо раніше класичні індустріальні війни проводилися на морі, суші та в повітрі, то в постіндустріальний період додалися три нові складові. А саме — кіберпростір, космос і інформаційна війна. Щоб стати армією першого класу (зараз вони є в США, РФ, Китаї, підтягуються французи і англійці), необхідно вміти вести війни у всіх цих шести операційних середовищах.

"Якщо раніше кібератаки і РЕБ (радіоелектронна боротьба) були одним з видів забезпечення бойових дій, то зараз вони самі стали основним видом бойових дій, — каже Олег Стариков. — У сучасній кібервійні можна, не виходячи з бункера, з дому, повністю знищити матеріальний об'єкт противника: командний пункт, систему бойового управління, систему управління повітряним транспортом, АЕС, ЖКГ). Однією такою атакою можеш посіяти хаос в тому чи іншому місті".

Саме тому, підкреслює експерт, США завжди жорстко реагують на будь-які спроби втручання в їх систему кіберпростору.

Олег Стариков відзначає: "Висококласні хакери ЗАВЖДИ працюють на спецслужби (або безпосередньо, або "в темну"). І щоб протидіяти їм (або користуватися їх послугами) в сучасних арміях створюють спеціальні підрозділи. Як ті ж сили спеціальних операцій в Україні".

Щоб мінімізувати ризики втручання в ту чи іншу систему, структуру за допомогою кіберзброї, потрібно закуповувати ліцензійне програмне забезпечення, готувати спеців, співпрацювати з розробниками програмного забезпечення. В ідеалі — розробляти своє. На це грошей шкодувати не треба, впевнений Олег Стариков. Чого, на жаль, в українських реаліях не відбувається.

"Банальна реакція з боку Російської Федерації"

Політтехнолог, експерт в питаннях національної безпеки та оборони Катерина Коваль стверджує: "В цьому випадку  абсолютно зрозуміло, що вищезгадані атаки пов'язані не з майбутніми виборами, а з військовими навчаннями на території України за участю представників країн НАТО. А також — з майбутнім призначенням нового посла США в Україні".

На думку експерта, ми побачили банальну реакцію з боку Російської Федерації в стилі "українські націоналісти знову об'єдналися з американським легіоном, щоб вбивати своїх братів".

Катерин Коваль пов'язує наступні можливі кібератаки ні з місцевими виборами в Україні, а з майбутніми виборами президента США, які заплановані на 3 листопада.

"Найважливіше тут — в який раз усвідомити необхідність створення потужного механізму в рамках захисту інформації, — вважає експерт. — Адже, не дивлячись на існування кіберполіції й такого відомства, як Держспецзв'язок, крім щодо налагодженої системи кібербезпеки, ми досі не маємо ні концепції інформаційної безпеки, ні нормативно-правових актів, які регулюють діяльність щодо захисту інформації".

І все це, підкреслює експерт, в той час, як Україна знаходиться у вогні війни  й не може дозволити собі існування таких "прогалин".

"Кібербезпека на державному рівні в Україні — фікція"

Співзасновник ГО "Український Кіберальянс" Андрій Баранович (псевдонім Шон Таунсенд) також вважає, що атака на сайти поліції 23 вересня пов'язана з навчаннями "Об'єднані зусилля". А її мета — посіяти недовіру між союзниками.

"І це — тільки верхівка айсберга, тому що весь час, поки йде війна, РФ продовжує підривати суверенітет і обороноздатність нашої країни. У тому числі з використанням кіберзломів. З огляду на, що кібербезпека на державному рівні в Україні — фікція, нічим не підкріплені декларації, то, на жаль, для росіян це не складно", — підкреслює експерт.

На думку Андрія Барановича, ближче до виборів можуть пройти більш "традиційні" атаки, такі як злив компромату.

Нагадаємо, за фактом злому хакерами сайту Нацполіціі порушено кримінальну справу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини