Головна Новини Суспільство події Карантин в Україні: як жити артистам
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально Карантин в Україні: як жити артистам

У четвер, 3 серпня, артисти збираються на протест проти карантинних обмежень

3 вересня 2020, 10:24 comments1487
Поділіться публікацією:

Українських артистів скликають 3-го вересня на протестну акцію до будівлі Кабінету міністрів в Києві. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки аргументований протест артистів, яких новий (посилений) карантин знову позбавив можливості проводити концерти і чи прислухається до них влада.

Карантин в Україні: як жити артистам

"Нехай спілкуються і виходять з кризи"

Нещодавно Кабмін продовжив карантин до 1 листопада. У регіонах, які потрапляють в помаранчеву або червону зону заборонені концерти та масові заходи — не більш 1 людину на 20 квадратних метрів і не більше 100 людей в цілому. Ініціатором акції протесту виступила співачка і учасниця телешоу Ольга Полякова.

Вона закликала представників музичної індустрії прийти 3 вересня з 11.00 до 13.00 до будівлі уряду. У планах: висловити свій протест, підписати звернення до президента і прем'єра з вимогою навести порядок в питаннях організації концертів, створити робочу групу по виходу даної сфери з кризи.

Телеведучий, продюсер Ігор Кондратюк зізнався: "Я навіть не знаю — що і як зараз потрібно робити для збереження галузі індустрії розваг. Проблема складна, тому що ще ніколи не було так, щоб на концертах люди не лікували душі, а — навпаки — ризикували підчепити заразу ".

Але зустріч між представниками індустрії та влади, на думку Ігоря Кондратюка, потрібна: "Нехай спілкуються і шукають виходи з кризи. Якщо ці виходи є ... "

Протест артистів — це загальноцеховими обурення неможливістю працювати в умовах карантину. Таку думку висловив політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко.

"Водночас, — підкреслює експерт, — ніхто повною мірою не готовий прогнозувати, що буде, якщо масові заходи дійсно дозволять. Адже стояти в масках на концерті ніхто не збирається. Думаю, що на даному етапі, коли щотижня спостерігається зростання кількості діагностованих випадків COVID, це все ще небезпечно ".

Безумовно, представники шоу-бізнесу мають право на протест, зазначає політконсультант. Однак при владі в даній ситуації — карт-бланш на прийняття рішення.

"І я дуже сумніваюся, що можливо зберегти обмеження без шкоди для цієї галузі", — каже Ярослав Божко.

"Я не думаю, що ситуація після мітингів зміниться"

"Як показує практика, нерідко особи, які займали тією чи іншою діяльністю, отримавши владу, виступають опонентами колишніх колег. Ми це бачили на прикладі журналістів, які у владі почали пропонувати драконівські закони про цензуру. Ми це бачимо на прикладі артиста, який став президентом ", — зазначає віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Ростислав Кравець.

При цьому, підкреслює він, ситуація із забороною проводити концерти під час посиленого карантину — більш глобальна.

"Своїм недавнім рішенням Конституційний суд визнав, що подібні "карантинні обмеження" не входять до компетенції Кабміну. Їх можна вводити лише при військовому або надзвичайний стан, — зазначає Ростислав Кравець. — Так що заборона на проведення мирних зібрань, концертів, роботи громадського транспорту — за рамками закону. І все концертні зали, артисти, продюсери мають велику ймовірність отримати від держави компенсації, пов'язані зі зривом концертних програм та інших запланованих, але не відбулися (не з їхньої вини) заходів. Слід вносити зміни в чинне законодавство. Або давати цільову допомогу від держави — як відбувається в більшості демократично країн, де держава виділяє істотні суми для підтримки постраждалих від карантину різних видів бізнесу ".

Але в Україні, підкреслює юридичний експерт, гроші, які могли б піти на це, спрямовані на будівництво доріг.

"Я не думаю, що ситуація після проведення подібних мітингів змінитися, — зізнався Ростислав Кравець. — Не дивлячись на іронічність цієї самої ситуації — коли президент, який прийшов з шоу-бізнесу, прекрасно обізнаний із проблемами колег по цеху у зв'язку з подібними заборонами. Але нічого не робить, ставлячи на грань банкрутства музичні компанії, продюсерів, артистів і так далі ".

Раніше "Коментарі" публікували випадок, як у Великобританії люди боролися з карантинними обмеженнями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини