Головна Новини Суспільство події Готуємося до гіршого: як зміни клімату вплинуть на погоду в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємося до гіршого: як зміни клімату вплинуть на погоду в Україні

З кожним роком дощів в Україні буде все більше і більше, а їхня інтенсивність буде посилюватися, - синоптик

7 липня 2020, 13:36 comments1890
Поділіться публікацією:

Зміни клімату негативно позначаться на погоді в Україні. Дощів з кожним роком ставатиме тільки більше, а загальна температура повітря виросте. Про це розповіла "Обозревателю" Віра Балабух, керівник відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометінституту.

Готуємося до гіршого: як зміни клімату вплинуть на погоду в Україні

Фото: ДСНС

Поступове збільшення кількості й інтенсивності опадів в Україні спостерігають вже не одне десятиліття. Це прямі наслідки глобального потепління. Волога в помірних широтах випаровується набагато швидше, а дощі йдуть частіше і в більшій кількості.

"Хмари утворюються дуже потужні, з великим обсягом опадів. Разом з цим збільшується швидкість потоку повітря, тому ми стали частіше спостерігати шквали. Набагато частіше тепер випадає град,  іноді він навіть може бути розміром з волоський горіх", — каже синоптик.

До речі, середня температура в Україні підіймається швидше, аніж це відбувається, наприклад, в Європі. Від цього безпосередньо залежить збільшення випадків руйнівних гроз, потужних злив, шквалів, а також смерчів.

"Середня температура повітря буде підвищуватися й далі, а значить всі ці природні процеси і явища будуть тільки посилюватися", — прогнозує Віра Балабух.

Цікавим є факт, що опади не розподілені рівномірно по території України та не відбуваються із якоюсь часовою закономірністю. В якийсь період дощів  може не бути зовсім, потім на зміну сухому періоду прийдуть аномальні зливи. Що стосується територіальних характеристик, то найбільше вразливим до потужних гроз буде Карпатський регіон.

"Тут утворюються дуже сильні конвективні хмари. Тому цей регіон і називають "полюсом гроз", особливо, якщо ми говоримо про високогірні райони. І все ж, можливі підтоплення після злив незабаром будуть не тільки тут, але й в інших українських регіонах", — розповіла фахівець Українського гідрометеорологічного інституту.

Віра Балабух стверджує, що передбачити такі локальні зливи буде дуже складно, а тому і наслідки можуть бути руйнівними.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що у вівторок, 7 липня, в Україні оголосили штормове попередження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини