"єОселя": як змінилася програма за 2 роки та скільки сімей придбали житло по пільговим кредитам

Станом на жовтень 2024 року понад 13 тисяч українських родин отримали житло за програмою «єОселя»

За останні 2 роки програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" стала однією з найбільш успішних ініціатив держави, спрямованих на підтримку населення в питаннях придбання житла. "Коментарі" спробували розібратися, як працює зараз пільгова іпотека та які зміни відбулися у ній за останній рік.

Етапи запуску та розвитку програми

На початковому етапі програма "єОселя" була спрямована на надання пільгових іпотечних кредитів для декількох категорій громадян, зокрема військовослужбовців, правоохоронців, медичних працівників та науковців. Ці категорії могли отримати іпотеку під 3% річних, що значно полегшувало процес придбання житла. Уже через кілька місяців програма була розширена, і можливість скористатися кредитом під 7% річних отримали й інші категорії громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Перше житло за програмою було придбано вже в жовтні 2022 року, коли співробітниця Національної поліції України отримала іпотеку від Ощадбанку під 3%. Це стало початком масового оформлення пільгових кредитів в межах програми, і вже до кінця 2023 року понад 5 800 сімей отримали житло завдяки "єОселі".

Основні досягнення програми

За словами першого віце-прем’єр-міністра України - міністра економіки України Юлії Свириденко, завдяки "єОселі", впровадженій в жовтні 2022 року, станом на жовтень 2024 року, понад 13 тисяч українських родин отримали житло, а загальна сума виданих кредитів перевищила 21 мільярд гривень. Більше половини з них — це родини військовослужбовців та правоохоронців (найбільше кредитів було видано поліцейським, на частку яких припадає 20,7% від загальної кількості позик; військовослужбовці Збройних Сил України отримали 2 200 кредитів або 16,8% від загальної кількості). Програма також користується популярністю серед інших громадян, які не мають власного житла або хочуть поліпшити житлові умови. Так, педагоги та медики отримали майже однакову кількість іпотек: 1 100 та 1 070 кредитів відповідно.

Найбільшу кількість кредитів було видано в Київській області (3 568 кредитів) та Києві (2 517 кредитів). Інші регіони також активно брали участь у програмі. Наприклад, у Львівській області було видано 781 кредит, в Одеській — 633, а у Вінницькій — 610 кредитів.

Програма допомогла підтримати не лише українців у складний час, а й будівельну галузь, яка зазнала значного зростання. У першому півріччі 2024 року виробництво будівельної продукції збільшилося на 37,1%, що безпосередньо пов'язано із активністю на ринку житла завдяки пільговим умовам "єОселі".

Цікавою особливістю програми є те, що вона не фінансується за рахунок державного бюджету. Така масштабна підтримка стала можливою завдяки співпраці між Міністерством економіки України, Міністерством цифрової трансформації та ПрАТ "Укрфінжитло".

Статутний капітал компанії "Укрфінжитло" було сформовано з облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а фінансування програми здійснюється за рахунок дивідендів та залучених коштів під заставу облігацій. Це дозволяє уникнути додаткового фінансового навантаження на державу та створює умови для довготривалої підтримки громадян.

Зміни в умовах іпотеки у 2024 році

Однією з основних змін у програмі стало розширення можливостей для придбання житла. У 2024 році громадяни отримали можливість купувати не тільки квартири, але й приватні будинки. Також було введено можливість сплати першого внеску за допомогою сертифікатів "єВідновлення", що дозволяє українцям, які втратили житло через війну, швидше вирішити свої житлові питання.

Значною зміною стало збільшення відсоткових ставок для нових кредитів. З вересня 2024 року уряд ухвалив рішення про підвищення ставок на 3% для кожної категорії позичальників після 10 років виплат. Наприклад, військовослужбовці, які сплачували 3% річних за перші 10 років, з 11-го року виплачуватимуть 6%.

Ще однією важливою інновацією стало поєднання програми "єОселя" з іншою державною програмою "єВідновлення". Тепер українці, які отримали компенсацію за зруйноване житло у вигляді сертифікатів "єВідновлення", можуть використовувати їх як початковий внесок для придбання нового житла за умовами пільгової іпотеки. Це значно полегшує процес придбання житла, особливо для тих, хто втратив свій дім через війну.

Уряд продовжує далі вдосконалювати програму, вводячи нові умови для різних категорій громадян. З жовтня 2024 року молодь віком до 25 років зможе скористатися пільговими умовами іпотеки з початковим внеском у 10% замість 20%, що було раніше. Крім того, з грудня 2024 року для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) буде передбачено можливість участі в програмі їхніх родичів першого ступеня споріднення, що дозволить вирішити житлові питання ще більшій кількості українців.

Особливості оформлення пільгової іпотеки: думка експерта

За словами засновниці Школи фінансів Юлії Баткалової, перед тим, як спробувати отримати іпотеку за пільговою програмою, варто звернути увагу на деякі моменти:

· Щоб претендувати на участь у програмі, людина повинна відповідати певним умовам. Зокрема, вона повинна або не мати власного житла, або мати житло, площа якого менша ніж 52,5 м²;

· Претендент на пільговий кредит повинен представити довідку про свій дохід, тобто бути працевлаштованим на офіційній роботі як мінімум протягом останнього календарного року, інакше шанси на позитивний результат зі сторони банків будуть практично нульові;

· Варто враховувати також вік нерухомості. Чим новіше житло, тим більший відсоток пропонують банки. Для отримання кредиту під 3% житло має бути не старішим за 10 років, а для кредиту під 7% житло повинно бути не старше 3 років;

· Існують також вікові обмеження для претендентів при оформленні пільгової іпотеки, оскільки тривалість кредиту може сягати до 20 років, залежно від віку позичальника. Наприклад, якщо людині зараз 60 років, вона може взяти кредит на максимальний термін до 10 років, оскільки загальний вік на момент погашення іпотеки не може перевищувати 70 років.

Баткалова також відзначила, що не варто хвилюватися, коли після схвалення заявки через "Дію", учаснику протягом відведених 30 днів для пошуку відповідного житла та підготовки всіх необхідних документів для банку, не вдалося знайти відповідну нерухомість, оскільки заявку можна подавати повторно, коли житло буде обрано.

Програма "єОселя" за 2 роки стала ефективним інструментом підтримки українських родин у придбанні житла. Постійне вдосконалення умов програми та розширення її можливостей дозволяє все більшій кількості громадян скористатися пільговими умовами іпотеки. Зважаючи на попит і успішність програми, можна прогнозувати, що вона й надалі відіграватиме важливу роль у забезпеченні житлом тих, хто найбільше цього потребує.