Головна Новини Суспільство події Експерти розповіли, до чого призведе гонка країн у пошуку ліків від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Експерти розповіли, до чого призведе гонка країн у пошуку ліків від коронавірусу

Експерти-міжнародники відповіли, як можуть загостритися стосунки між країнами в боротьбі за вакцину

28 липня 2020, 13:30 comments1787
Поділіться публікацією:

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреисус заявив про посилення пандемії і скликає надзвичайну комісію. Між тим, у світі йде справжнє полювання за ліками проти коронавірусу. Які існують ризики ситуації і як можуть загостритися стосунки між країнами в боротьбі за вакцину — на ці та багато інших питань відповіли експерти в нашому ексклюзиві.

Експерти розповіли, до чого призведе гонка країн у пошуку ліків від коронавірусу

"Образ перемоги у війні з коронавірусом"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього (УІБ) Ілля Куса впевнений, що відносини між країнами можуть загостритися у міру посилення боротьби за саму вакцину.

"Гонитва за те, хто перший створить вакцину, хто перший поширить, почне виробляти, проведе успішні тести – вже йде. Створення вакцини і успішний початок застосування, серійне виробництво — не тільки приносить величезні гроші тому, хто буде першим. Але це ще й такий образ перемоги у війні з коронавірусом, – зазначає експерт УІБ. – І той, хто створить вакцину, у свідомості людей буде, умовно кажучи, рятівником людства. Як і країна, де відбудеться цей прорив".

Тому боротьба буде не просто гострою, але і досить жорстокою, вважає Ілля Куса.

"Якісь її обриси ми вже могли бачити, – говорить експерт. – США викупили всі запаси ліків ремдесивір, яке, за визнанням ВООЗ, може допомагати при коронавірусі. Не лікує, але допомагає. Коли це з'ясувалося, Штати негайно викупили практично всі, наявні у світі, резерви даного препарату. Що залишило значну частину Європи, Африки, Близького Сходу та інших регіонів без цих ліків. Це вже показує, що боротьба буде дуже серйозною".

Ілля Куса звертає увагу на непросту ситуацію в Україні. Фінансових ресурсів, щоб закупити великі обсяги ліків, у нас немає. Можливостей виробляти вакцину — теж. Ми не особливо беремо участь у міжнародних групах по роботі над створенням вакцини.

"Відповідно – велике питання, що буде робити Україна, коли вакцина з'явитися. В яких обсягах наша країна зможе її купити, за яким принципом буде розподілятися, за скільки її будуть продавати, як буде проходити вакцинація? Вчені, представники ВООЗ, згодні, що коронавірус, як інші інфекції, буде сезонним. І потрібно буде масово вакцинувати людей. Для України, як мені здається, це буде серйозний соціально-економічний і політичний виклик, який при негативному сценарії може загрожувати серйозними потрясіннями", – резюмує експерт УІБ.

"Пристосовуватися доведеться дуже довго"

Пандемія коронавірусу — це той випадок, коли медицина і фармацевтика стають інструментом політичної конкуренції в світі, впевнений політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі.

"Політичне значення вакцини, якщо її взагалі знайдуть, буде мати схоже іміджеве значення як володіння ядерною зброєю, запасами нафти і природного газу, – пояснює експерт. – Той, хто першим розкриє ліки, буде диктувати ціну і умови".

Вакцина, підкреслює Кухалейшвілі, може стати предметом торгу. Тому, дане питання широко висвітлюється на міжнародному рівні.

"Пошук вакцини США і Росією нагадує по своїй важливості космічні перегони в роки холодної війни, – вважає експерт. – Якщо процес пошуку вакцини затягнеться (що цілком можливо, враховуючи, що в боротьбі з іншими вірусами – ВІЛ, гепатит, вірус Епштейна-Барр – людство поки що не домоглося успіху), будуть поглиблюватися кризові явища в окремих країнах. Мова про ті, у яких немає стільки ресурсів, як у США, ЄС, щоб тримати економіку на плаву в умовах карантинних обмежень. Пристосовуватися доведеться дуже довго, особливо Україні та іншим країнам колишнього СРСР".

Раніше ми повідомляли, що згідно з інформацією Центру громадського здоров'я, станом на цей ранок в Україні офіційно зареєстровано 66 575 випадків інфікування COVID-19



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини