Головна Новини Суспільство події До чого призведуть вихідні на карантині: експерти озвучили небезпеки для держави
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого призведуть вихідні на карантині: експерти озвучили небезпеки для держави

Українські експерти негативно оцінили дії уряду щодо посилення карантину

12 листопада 2020, 10:08 comments1345
Поділіться публікацією:

Уряд України ввів посилений карантин вихідного дня. Нові обмеження викликали невдоволення серед частини населення. Деякі вже подейкують про можливі масові протести. Ситуацію і ризики введення карантинних обмежень на вихідні проаналізували українські експерти.

До чого призведуть вихідні на карантині: експерти озвучили небезпеки для держави

"Розпочнуться події, які торкнуться верхівки"

Так, доктор права, адвокат Іван Ліберман впевнений, що введення карантину вихідного дня дуже негативно вплине на загальні настрої українців на всій території.

"В економічному сенсі теж буде негатив. Адже майже половину доходу представників малого та середнього бізнесу, яких зараз "закривають" (чи непродуктові торгові центри та магазини, басейни, спортзали, ресторани, кафе, заклади культури), становила виторг саме в суботу і неділю. Тепер вони це втрачають", — підкреслює Іван Ліберман.

Він прогнозує проблеми з орендою, з виплатою зарплат. А також — що більшість підприємців буде проводити оптимізацію свого бізнесу.

"Хтось піде в онлайн, але не всі так можуть. Однозначно збільшиться кількість афер в Інтернеті, — каже доктор права. — Працівників будуть змушувати працювати позаурочно, гроші масово стануть виплачувати в конвертах. Все це вкрай негативно позначиться і на власниках бізнесів, і на найманих працівниках".

При цьому, на думку Івана Лібермана, великі ТЦ, маркети, мережі, навіть не продовольчі, будуть шукати можливість продовжувати свою діяльність. Тоді як малий бізнес, і без того поставлений на коліна, може взагалі "лягти". Як наслідок — підприємці будуть виїжджати за кордон — в пошуках кращої долі.

"Вся ця карантинна історія може призвести до масових заворушень на всій території держави. І в облцентрах, і в маленьких містах. Все вказує на те, що скоро в Україні можуть початися значні події, які торкнуться самої верхівки", — прогнозує доктор права.

"Україна намагається копіювати європейський локдаун"

Політичний експерт Михайло Железняк підкреслює, що ми заходимо в другу фазу карантину з дуже поганою ситуацією в економіці. І жорсткі обмеження у вихідні її точно не поліпшать.

"У торгових центрах і так погано йдуть справи. Орендарі біжать, тому що оренда не знизилася. Адміністрація ТЦ вперто не знижувала ціну за метр квадратний, не розуміючи, що якщо постояльці підуть з торгових площ (а вони точно підуть), то збитки будуть ще більші, — каже експерт. — При цьому ще й покупці не поспішали — і боячись підхопити ковід, і через елементарну відсутність коштів. Той, хто залишився торгувати, понуро сидів і проводив переоцінку товару, намагаючись "відбити" хоча б оренду".

Михайло Железняк зазначає, що власники ресторанів і кафе орієнтуються як раз таки на прибуток за вихідні дні. За суботу-неділю виторг може становити 50-60% від тижневого обороту.

"Кабмін після пів року обмежень, які він же вводив, раптом вирішив виплатити лікарняні. Але чи будуть вони співвідноситися з реальними доходами, які втрачає бізнес? Звичайно, ні. Погіршує ситуацію рекомендація сидіти вдома, якщо хворіє родич. У цій ситуації не працює взагалі ніхто, — підкреслює експерт. — Україна намагається тією чи іншою мірою копіювати європейський локдаун. При цьому більш ніж за пів року ми нічого не придумали для економіки та медичної системи. І як тільки збитки сягнуть мільярдів — ми таки дочекаємося справжніх протестів. Погодьтеся, дивно, коли весь тиждень люди товпляться в метро в годину пік, але при цьому вводиться заборона на відвідування ресторанів у вихідні. Це великі "ризики", там може бути п'ять або більше осіб ".

Продовжуючи аналізувати лінію абсурду від нашої влади, Михайло Железняк зазначив, що експертне співтовариство з однаковою недовірою сприйняла запевнення прем'єра Дениса Шмигаля, ніби уряд готовий підставити бізнесу своє плече.

"Нічого подібного він не робив раніше, попри неодноразові заклики. І навряд чи зробить зараз, — упевнений експерт. — Підприємцям просто пропонують взяти кредит (т.зв. програма доступних кредитів 5-7-9 і кредитні канікули). Фактично ставлять перед вибором — померти відразу або трохи пізніше... Тим часом заради підтягування рейтингів перед місцевими виборами, Зеленський і Ко вбухали величезні гроші  у  Велике будівництво. На яке, нагадаю, пішли гроші з ковід-фонду. Це все ще знайде справедливий відгук у серцях українців. На ці гроші можна було купити ті ж апарати ШВЛ, а не будувати шматочки доріг і з урочистим виглядом перерізати стрічки на камери".

Мітинги проти карантину будуть набирати силу, вважає Михайло Железняк. На його думку, головне гасло, з яким слід виходити підприємцям: "Не можеш допомогти — не заважай працювати!".

Як повідомляв портал "Коментарі", уряд України прийняв рішення про введення "карантину вихідного дня", який буде діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини