Головна Новини Суспільство події Цікаві факти про вересень, які ви могли не знати
commentss НОВИНИ Всі новини

Цікаві факти про вересень, які ви могли не знати

Після прочитання цього тексту ви зрозумієте, як мало знали про вересень

18 вересня 2020, 15:30 comments4730
Поділіться публікацією:

Вересень вважався сьомим за рахунком місяцем в році у древніх римлян і греків, за що і зобов'язаний своїй назві: "septem" в перекладі з латині означає якраз "сім". Слов'яни називали цей місяць "рюінь", тому що у вересні часто можна почути крики (рев) диких тварин і сильні вітри, які по-своєму ревуть. Крім того, за часів Київської Русі вересень іноді називали ще "хмурень", тому що дні ставали все менше, холодніше, як підсумок, хмурнее.

Цікаві факти про вересень, які ви могли не знати

В Україні 1 вересня мільйони учнів йдуть в школу. Але конкретна дата початку нового навчального року була затверджена тільки в 1935 році постановою Ради народних комісарів. До цього дата була "плаваючою", школярі могли піти в школу як в кінці серпня, так і на початку вересня. А в 1984 році в Радянському Союзі було засновано нове свято — День знань.

У вересні наші предки намагалися вгадати — яка буде зима? Тому, з вереснем пов'язано безліч народних прикмет. Наприклад, велика кількість павутини в вересні віщувало м'яку осінь і холодну зиму. Якщо на дубах багато жолудів, то зима буде сніжною. А ось холодний вересень віщував ранню весну наступного року.

На вересень зазвичай доводиться і так зване "бабине літо", коли на короткий час погода знову стає теплою і ясною. Чому це літо називається саме "бабине"? Є припущення про те, що основні сільськогосподарські роботи на той час вже закінчувалися, жінки приймалися за рукоділля. А ось в Північній Америці цей період називають "індіанське літо". Вважається, що люди, народжені в вересні, відрізняються ощадливістю і зрілістю мислення.

Вони не люблять розкидатися грошима, володіють цілеспрямованим характером. Вчені Гарвардського університету провели дослідження, в результаті якого дійшли висновку — найкращі оцінки в школах отримують діти, які з'явилися на світ у вересні. 29 вересня 1907 на вулицях Санкт-Петербурга з'явилися трамваї. Але, далеко не всі жителі столиці Російської імперії прийшли в захват від нового виду транспорту. Раніше вагони по рейках переміщалися за допомогою коней, тому, власники коночних парків виступали проти трамваїв, поява яких загрожувало їм повним руйнуванням.

30 вересня 1630 року в Америці було винесено перший смертний вирок. До повішення за умисне вбивство засудили якогось Джона Біллінгтона. У Франції навпаки через багато років був введений мораторій на смертну кару. Таке рішення було винесено Національними зборами 30 вересня 1981 року. Це було однією з передвиборних обіцянок, яке зробив Франсуа Міттеран, який вступив на початку року на пост президента.

Мораторій діяв 26 років, в 2007 році заборону на смертну кару було внесено до Конституції Франції. У вересні 1812 року в Москві, під час окупації її військами Наполеона, сталася страшна пожежа. Вогнем було знищено дві третини будинків міста, загальний збиток, заподіяний Москві, був оцінений в 320 мільйонів рублів. Місто відновлювався більше 20 років. Для ліквідації наслідків пожежі російський імператор Олександр Другий заснував спеціальну комісію.

Раніше "Коментарі повідомляли, яка буде погода в вересні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини