Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Одразу двоє українських режисерів відмовилися від ордена, яким їх нагородив Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Одразу двоє українських режисерів відмовилися від ордена, яким їх нагородив Зеленський

Українським режисерам Валентину Васяновичу та Ірину Цілик присвоїли державні нагороди до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва

11 листопада 2020, 20:40
Поділіться публікацією:

Українські режисери відмовилися отримати нагороду від президента України.

Одразу двоє українських режисерів відмовилися від ордена, яким їх нагородив Зеленський

Фото: zik.ua

Першим від ордена "За заслуги" 3-го ступеня від президента України відмовився вітчизняний режисер Валентин Васянович. 

"Я не можу прийняти державну нагороду, якою мене відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці "справи" переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені, – коментує режисер, оператор, сценарист і продюсер Володимир Васянович. 

Режисер пояснює, що не може прийняти орден від влади, яка відкриває кримінальні провадження займається переслідуванням його колег.

Мова йде про кримінальне провадження, згадане у зверненні, опублікованому на сайті Держкіно   14-им державним конкурсом кінопроектів. В ньому Держкіно зверталося до експертів та просило врахувати наявність незакритих кримінальних проваджень щодо компаній "Трафік філмз", "Лаймове світло", "Артхаус трафік", ГО "Молодість" та приділити увагу не зданим до Держкіно стрічки попередніх років". 

" Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика", — повідомляє Васянович.

Одразу двоє українських режисерів відмовилися від ордена, яким їх нагородив Зеленський - фото 2

 Валентин Васянович зрежисував такі фільми "Звичайна справа" (2012), "Рівень чорного" (2017), "Атлантида" (2019) та інші. 

Рішення свого колеги підтримала українська режисерка та письменниця Ірина Цілик заявила. Вона відмовилася прийняти звання "заслуженої діячки мистецтв України", яку їй присвоїв Зеленський.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.


"Щиро кажучи, я дуже хочу бути корисною і заслужити любов та довіру своєї країни різними добрими справами. Але наразі було б недоречно мати таке звання, дивлячись на це з різних точок зору", — повідомляє Цілик. "Крім того, вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади".

Режисерці присудили нагороду з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва указом президента.

Одразу двоє українських режисерів відмовилися від ордена, яким їх нагородив Зеленський - фото 3

Ірина Цілик, письменниця та перспективна починаюча режисерка

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що президент Зеленський емоційно відповів другові-режисеру, який звинуватив президента в підтримці війни. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини