Головна Новини Суспільство події Захоплення заручників і мінування в Україні: зростання злочинності в країні чи збіг обставин
commentss НОВИНИ Всі новини

Захоплення заручників і мінування в Україні: зростання злочинності в країні чи збіг обставин

Захоплення заручників в Луцьку в чергове продемонструвало, що ніхто не застрахований від непередбачених небезпечних для життя ситуацій. «Коментарі» розбиралися, наскільки безпечно жити в Україні

21 липня 2020, 21:32 comments1396
Поділіться публікацією:

Вівторок, 21 липня, виявився дуже насиченим на гучні події в Україні. Поліція отримала кілька повідомлень про замінування. Наприклад, у Києві на ринку поряд зі станцією метро Мінська сьогодні виявили і знешкодили два саморобних вибухових пристроїАле однією з найбільш резонансних подій дня стало захоплення в заручники пасажирів автобуса в Луцьку.

Захоплення заручників і мінування в Україні: зростання злочинності в країні чи збіг обставин

У Мережі з'явилася онлайн-трансляція з місця захоплення маршрутки з 20 пасажирами, яких терорист прикував до крісел. Відомо, що у можливого ексвійськового при собі цілий арсенал зброї: гранати, автомати та багато іншого. На місце стягнули БТРи і силовиків, Театральна площа перекрита.

На тлі цих подій "Коментарі" разом з експертами розбиралися, як можна протистояти зростанню злочинності в Україні і чи варто побоюватися того, що ситуація виходить з-під контролю.

Захоплення заручників: ситуація у Луцьку показала слабкість системи

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак вважає, що захоплення у Луцьку озброєною людиною автобуса з пасажирами в чергове показало, слабкість правоохоронної системи перед загрозою з боку злочинців-одинаків.

"Ця проблема не є виключно головним болем для України або інших країн, що розвиваються, де заробітна плата у правоохоронців низька, а корупційні ризики надзвичайно високі, – зазначає експерт. – Навіть у розвинених демократичних країнах Європи та США, або в країнах з дуже авторитарним режимом правління – таких як Китай – терористи або злочинці-одинаки являють собою величезну проблему. І зараз відсутній по-справжньому 100% механізм запобігання таким злочинам".

За словами Івана Ступака, жодна правоохоронна система у світі, навіть з використанням найсучасніших технічних засобів контролю або нагляду не зможе спрогнозувати, коли окремий індивідуум, під впливом раптово виниклих зовнішніх або внутрішніх обставин, піде на вчинення злочину – будь то крадіжка шоколадки в магазині чи захоплення заручників.

Також колишній працівник СБУ дав поради, як поводитися заручникам в такій ситуації:

1. Зберігайте спокій. Так, це найпростіше порекомендувати, особливо коли сам порадник не знаходиться в епіцентрі подій. Але саме це ключове і визначальне правило допоможе заручникові зберегти тверезий розум, здоров'я і життя (у тому числі при початку штурму силовиками).
2. Не дивіться в очі злочинцю. Перебуваючи під владою емоційної напруги, він може розцінити ваш погляд "очі в очі" як виклик, що спровокує його неприборкану агресію.
3. Не варто грати у Брюса Вілліса і намагатися самостійно нейтралізувати загарбника. У нас в країні є достатня кількість людей у спеціальній екіпіровці, які натреновані та навчені для проведення операцій по звільненню заручників, а за свою роботу отримують зарплату і звання.

Захоплення заручників і проблеми з безпекою

Експерт з питань сектору оборони і безпеки Олег Стариков вважає, що безпека в Україні вкрай слабо забезпечується з 2014 року.

"І влада часів Порошенко, і нинішня влада робили багато заяв, брали різного роду накази, нормативно-правові акти, нібито спрямовані на побудову жорсткої системи контррозвідувальних заходів. Але насправді, як показують періодичні вибухи та інші НП у сфері безпеки, ситуація сумна", – констатує експерт.

МВС, зазначає Олег Стариков, повинно припиняти незаконний оборот зброї і боєприпасів на території країни, виявляти осіб, які схильні до скоєння тих чи інших злочинів, забезпечувати контроль за ними. СБУ повинна виявляти факти терористичної діяльності, попереджати їх.

"Ми вже знаємо, що "луцький терорист" на прізвисько Максим По був двічі судимий (близько 10 років провів у виправних установах за скоєння низки тяжких злочинів), вийшов з місць ув'язнення. Тобто, його повинен був контролювати інститут дільничних, який у нас фактично відсутній, – говорить експерт. – Адже профільний міністр Аваков, реформуючи поліцію, зруйнував оперативну складову, спрямувавши всі сили на патрульних... Не краще ситуація з СБУ – замість виявлення та попередження такого роду злочинів, спецслужба зайнята вирішенням якихось політичних замовлень".

Слабка оперативна складова в Нацполіції та СБУ, погіршення економічної ситуації в країні (у зв'язку з корона-кризою і не тільки), зростання числа безробітних (що завжди супроводжується зростанням злочинності), політична нестабільність (у тому числі через невиконання низки передвиборних обіцянок президентом Зеленським і партією "Слуга народу", а також через спроби реваншу з боку Порошенка), триваючий конфлікт на Донбасі, зростання протестних настроїв і розчарувань у суспільстві – все це, впевнений Олег Стариков, буде приводити до подальшої дестабілізації в Україні.

"Президенту Зеленському давно слід було посилити сектор оборони і безпеки професіоналами. Як і зміцнити відповідними радниками комітету з оборони і безпеки в Раді. Але цього не зроблено, – зазначає експерт. – Отже, ситуація буде ускладнюватися. І, швидше за все, призведе до політичної кризи, дострокових виборів президента і парламенту – і зміни конфігурації влади".

Захоплення заручників: (не) правдиві виклики

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия підкреслює, що мінування в нашій країні – не рідкість. На щастя, як правило, це хибні виклики.

"У нас це перетворилося у свого роду гру: подзвони, скажи що заміновано, втечи. За рік таких мінувань – сотні по всій Україні, – зазначає експерт УІМ. – Це стало частиною нашого життя, ми просто цього не помічаємо. Оушен Плаза – взагалі магнітом притягує до себе "мінування". Так що не думаю, що варто пов'язувати чергове "мінування" (в тому числі підтверджене, на ринку) з інцидентом в Луцьку".

Що стосується інциденту в Луцьку, то Україна, вважає Іраклій Джанашия, перестає бути країною, на території якої не було терактів.

"Випадки на фронті (обстріли Маріуполя, Волновахи, тощо) – не теракти, а війна, – підкреслює він. – Просто політики люблять гратися термінами".

За словами експерта УІМ, складно сказати, чи виходить безпекова ситуація з-під контролю.

"Я не зовсім впевнений, чи була вона під контролем із самого початку", – пояснює Іраклія Джанашия.

Що стосується можливого зростання кількості НП ближче до виборів, то, за словами експерта, багато досить розумних людей пророкують нову хвилю Майдану. Набагато більш криваву, ніж попередня.

"Як попередити й нівелювати загрозу? Позбавити фактора подразника. А оскільки подразником є діюча влада та її неадекватні дії (або навпаки – кричуща бездіяльність), про усунення подразника не може бути й мови", – резюмує експерт.

Нагадаємо, на тлі сьогоднішніх подій у Луцьку, "Коментарі" зробили добірку найбільш гучних захоплень заручників в історії незалежної України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини