Головна Новини Суспільство події Нова схема шахраїв в Україні: як обманюють через QR-коди
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова схема шахраїв в Україні: як обманюють через QR-коди

На такий прийом аферистів можна легко попастися в ресторані або кафе

5 жовтня 2020, 15:50 comments2418
Поділіться публікацією:

Шахраї дурять українців за допомогою підміни QR-кодів на меню в закладах громадського харчування. Про це повідомляє "Сегодня".

Нова схема шахраїв в Україні: як обманюють через QR-коди

Так, через QR-коди в меню кафе і ресторанів шахраї зламують гаджети відвідувачів, а потім крадуть дані. Аферисти навчилися встановлювати програми в мобільний жертви, поки її телефон просто сканує QR-код.

На такий прийом зловмисників, що з'явився під час карантину, попалася киянка Тетяна. Дівчина спробувала відкрити електронне меню, але відсканувати QR-код з першої спроби не вдалося, тому вирішила пересісти за інший столик.

"Там відсканували, посиділи, поїли, попили, а найцікавіше почалося трохи пізніше. У мене заблокували акаунт в соціальних мережах, потім я не могла потрапити в додаток мобільного банкінгу", — розповіла потерпіла.

Як розповів експерт з кібербезпеки Руслан Болгов, так звані електронні скан-коди можуть бути навіть небезпечніше за звичайні вірусні посилання. Оскільки будь-який QR-код — це автоматичне завантаження даних на телефон. Виходить, що ви даєте доступ шахраям до ваших соціальних сторінок, інтернет-банкінгу і до всієї інформації, яка зберігається в телефоні.

Тому потрібно увімкнути захист браузера в телефоні. Рекомендується використовувати цей режим перед тим, як потрібно відкрити сторонні посилання або сканувати QR-код. Крім того, слід захистити і мобільні додатки, які зберігають ваші персональні дані. Кіберексперт радить встановити двоетапну перевірку.

"Ви не повинні використовувати один і той же пароль для всього. Паролі, які йдуть на мобільний банкінг і на сторінку в соцмережах, повинні бути різними", — додав Болгов.

Раніше ми писали, що Нацбанк розповів про типовий сценарій шахраїв, за яким українців обманюють в Мережі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини