Головна Новини Суспільство події На Донбасі бойовики закладають на дорогах заборонені міни - ООС
commentss НОВИНИ Всі новини

На Донбасі бойовики закладають на дорогах заборонені міни - ООС

Бойовики порушують міжнародні норми щодо використання зброї

24 вересня 2020, 18:49
Поділіться публікацією:

Вже майже місяць безпілотники СММ ОБСЄ фіксують масове мінування доріг на Донбасі з боку учасників НЗФ. Про це йдеться в сьогоднішньому зведенні штабу ООС.

На Донбасі бойовики закладають на дорогах заборонені міни - ООС

Фото: REUTERS

Так, вперше, 28 серпня безпілотні апарати ОБСЄ зафіксували 10 протитанкових мін на околицях населеного пункту Донецьк ближче до позицій ВСУ. Вибухові пристрої були встановлені у два ряди та заблокували дорогу, що веде на захід до населеного пункту Мар’їнка Донецької області.

 1 вересня – понад 20 протитанкові міни було встановлено бойовиками поперек рульової доріжки на території зруйнованого міжнародного аеропорту "Донецьк".

Через три дня, 4-го, а потім і 7-го вересня було  виявлено 12 протитанкових мін і в Луганській області, поблизу Веселої Гори, а 13 вересня – там же виявили ще 28 вибухових пристроїв. В той же день представники НЗФ заклали 14 мін неподалік Саханки Донецької області.

19 вересня ОБСЄ, патруюючи непідконтрольну українській владі територію,  знову помітили протипіхотну міну МОН-200 поблизу населеного пункту Молодіжне, що на Луганщині.

В штабі ООС зазначають, що таким чином окупанти порушують низку міжнародних норм щодо заборони використання деяких видів озброєння, зокрема, протипіхотних мін.

"Вищевикладені факти свідчать про системне ігнорування та порушення російсько-окупаційними військами низки міжнародних угод, а саме Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї від 1980 року; Протоколу ІІ Конвенції про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток, інших пристроїв з поправками, внесеними 3 травня 1996 року; Оттавської конвенції від 1997 року про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їх знищення, яка взагалі накладає повну заборону на протипіхотні міни; Протоколу V 2003 року, спрямованого на зниження ризиків, пов’язаних із так званими боєприпасами, які не вибухнули, або боєприпасами, залишеними після закінчення збройного конфлікту", — зазначають в штабі.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчора а Донбасі знову підірвалися українські військові.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини